Otthon

Sok a veszélyes kémény

Nőhet a hazai kéményfelújítások száma, de szükség is van rá, mert a hazai kéménypark közel harmadán lehet javítanivaló.

Megszaporodhatnak a magyarországi kéményfelújítások, a GfK felmérése szerint a megkérdezett lakossági épülettulajdonosok 24 százaléka készül ilyen beruházásra, és a kazáncsere állami támogatása is ebbe az irányba tereli az érintetteket írja a Világgazdaság. Mivel az országban összesen körülbelül négymillió kémény van, a piackutató cég vizsgálata alapján közel egymillió közelgő fejlesztésre lehet számítani.

A Magyarországon épült házak kéményeinek átlagéletkora 20 év
A Magyarországon épült házak kéményeinek átlagéletkora 20 év

Egy újonnan épülő ház esetében a teljes kiadás 1-2 százalékát viszi el a kémény, egy meglévő épület fűtési rendszerének felújításakor pedig a költségek tizedét.

4-ből 3 kémény falazott

A Magyarországon épült házak kéményeinek átlagéletkora a már elvégzett felújításokat is figyelembe véve húsz év, négyből három kémény hagyományos, falazott. Az ilyen kéményekkel a tulajdonosoknak ötször annyi gondjuk volt, mint az előregyártott elemesekkel, viszont éppen a jellemzően idősebb falazott kémények 43 százalékát már felújították, e munkák 41 százaléka öt évnél nem régebbi.

Olvass még a fűtésről az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top