Otthon

Így gondozd a mikulásvirágot

A boltok polcai roskadoznak a mikulásvirágoktól. Kedvet kaptál egyhez, de nem tudod, hogyan gondozd? Segítünk!

1. lépés: a mikulásvirág megvásárlása

Ha hosszú távon szeretnénk élvezni a mikulásvirág  “társaságát”, ne vegyünk olyat, aminek a levelei már száradni vagy sárgulni kezdtek. Lehetőleg olyan növényt keressünk, ami még nem teljesen virágzott ki, és nem hullajtja a virágporát. Mielőtt kivisszük az utcára csomagoljuk vagy csomagoltassuk selyempapírba, mert a hőmérséklet-különbség miatt a növény pár perc alatt megfázhat.

Így gondozd a Mikulásvirágot

2. lépés: a mikulásvirág elhelyezése

Napos, de hűvös helyet keressünk a mikulásvirágnak, hogy életben maradjon a lakásban. Ha celofánban vettük, azt szedjük le róla. Mivel nem kedveli a huzatot, tartsuk távol a nyílászáróktól. A 10-15 fok az ideális számára.

3. lépés: a mikulásvirág locsolása

Tartsuk mindig nedvesen a földjét, de ne álljon alatta a víz. Érdemes kétnaponta megvizsgálni a földet, ha kissé kezd száradni, adjunk neki kevés vizet, majd pár perc múlva öntsük ki a felesleget a tálkából. Mészmentes, lágy vízzel öntözzük. A legmegfelelőbb a lágy esővíz, vagy hólé, de ha nem áll rendelkezésünkre, akkor megteszi a szénsavmentes, vagy enyhén szénsavas ásványvíz is. ez fontos része a mikulásvirág ápolásának.

A mikulásvirág további gondozása:

Mivel évelő, február elején a mikulásvirág elkezdi lehullatni a leveleit, ilyenkor vissza kell vágni a felére, csökkenteni a locsolást, tápoldatozást, a növényt pihentetni kell. Nyáron az árnyékos helyet kedveli, ekkor kell újra öntözni és tápoldatozni. Első hajtásait ismét vissza kell vágni a felére. Sok figyelemmel és ápolással következő télen ismét kivirágozhat.

Még több cikk a mikulásvirágról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top