Otthon

Albérlethelyzet: így boldogulnak a magyarok Svájcban

Sorozatunkban a magyarok által kedvelt európai célországokat veszünk górcső alá. Elsősorban az albérleti körülményekre, a bérleti árakra próbálunk rávilágítani a kint lévők segítségével. Ausztria és Németország után most Svájcban élő magyarokat kérdeztünk lakáskörülményekről, árakról, albérletről, rezsiről.

Svájc: nem mind arany, ami fénylik

Svájc egyértelműen jóléti államnak számít, tény, hogy a svájci munkavállalók többsége havonta ötezer eurónál többet keres (ez körülbelül másfél millió forint). Nem vitás, itthon a svájci bérezéssel könnyebben boldogulnánk, azonban az alpesi ország megélhetési költségei Európában csak Dániáéhoz és Norvégiáéhoz mérhetők. Például egy egyszobás kis lakás havi bérleti díja 200 ezer forint, egy családi ház pedig 800 ezer forintért bérelhető legolcsóbban. Nemcsak a házak és a lakások bérleti díja magas, a ruhák, a fodrász, a szolgáltatások is méregdrágák a hazai árakhoz képest. Például a kenyér 700-1400 forint között mozog, a tej 400 forint, 10 deka sajt pedig 700 forintba kerül. Tehát mint mindenhol, előnyök és hátrányok itt is vannak bőven.

Felkerestünk két fiatal, Svájcban élő fiatal párt, ők mesélnek az albérlethelyzetről, költségeikről.

Svájci albérlet: Fruzsina és Attila

Attila két éve él Svájcban, Wallis megyében, Staldenban, az olasz határtól pár kilométerre. Párja, Fruzsina tavaly költözött ki hozzá. Attila pékként dolgozik, Fruzsinával albérletben, egészen pontosan munkásszállón laknak, amiért 600 frankot (170 ezer forintot) fizetnek. “Szerencsénk volt ezzel a munkásszállóval, mert ilyen állapotú és felszereltségű lakást ennyiért nem találni a városban, csak szobát. Az albérletek 1300-1400 frank (400 ezer forint) körül indulnak” – mondta Attila, és hozzátette, megvannak elégedve az albérletükkel, amiben kényelmesen elférnek, remekül felszerelt, gépesített. 

A fotókat elnézve sajnos nekünk teljesen más elképzeléseink vannak egy munkásszállóról, mint a svájciaknak.

Albérlethelyzet: így boldogulnak a magyarok Svájcban
Albérlethelyzet: így boldogulnak a magyarok Svájcban
Albérlethelyzet: így boldogulnak a magyarok Svájcban
Albérlethelyzet: így boldogulnak a magyarok Svájcban

Svájci albérlet: Reni és Balázs

Reni és Balázs két éve élnek Svájcban, Genfben, albérletben. Mint mondják, magánszemély egyáltalán nem ad ki lakást, csak közvetítő cégen keresztül tud pályázni albérletre az, aki szeretne. Nézik például azt, hogy hány tagú a család, mit dolgoznak, mennyi a bevétel, ennek alapján döntenek, tehát gyakorlatilag felvételi van egy albérletre. “Csak munkaszerződéssel kapsz itt lakást. Általában véve mindegyik bútorozatlan. 2100 frankot (600ezer forint) fizetünk egy 100 négyzetméteres, 2 szobás, 2 fürdőszobás lakásért, amihez egy nagy nappali is tartozik. Ezenfelül mi még garázst is bérlünk, ami 170 frank (48 ezer forint). Három havi kauciót kell befizetni, ami nem kevés, ez az összeg egy bankszámlára kerül, ami minimálisan kamatozik, és amikor elköltözöl, a tiéd” – mesélte Reni, aki tanárként dolgozik Genfben.

Olvass még több cikket albérletekről itt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top