Otthon

Porcelánok jutalomjátékai

Ha maradt egy-két darab a nagymama étkészletéből, vagy nem tudtál ellenállni a bolhapiacok rózsamintás csészéinek, biztos felcsillan a szemed a következő ötletek láttán. A szép porcelánok új szerepei figyelemre méltók lesznek, minden tekintetben.

Minden szint más

Több kisebb-nagyobb tányér és csésze gyönyörű emeletes kínálótál lehet, ha a nagyobbakat teszed alulra és rájuk a kisebbeket. Nézegesd, rakosgasd a darabokat, hogy a legszebb arcukat mutassák, majd rögzítsd azokat egymáshoz kétkomponensű ragasztóval, amiből csak annyit keverj ki, amennyi aktuálisan kell, ugyanis gyorsan szárad! Ha megkötött, jöhetnek a sütik, a bonbonok, és ha legfelülre csészét tettél, abba akár virág is kerülhet. Mikor asztalra teszed ezt az elegáns építményt, az alsó tányérnál fogd meg, úgy biztonságos.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Családi tárlat

Egy szép régi tányérban a dédszülők képe nem is mutathatna jobban! A tányér belső méretének megfelelően nyomtasd ki, majd vágd körbe a fotóikat. Rögzítésükhöz használj kétoldalú ragasztószalagot. Ha falra akasztanád a különleges kereteket, a tányérok hátoldalára ragassz képakasztókat.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Hangulatvilágítás

Kihagyhatatlan ötlet csészébe viaszt önteni, mert olyan egyszerű, ugyanakkor az így kapott mécses rendkívül látványos lesz. Vízfürdőben olvassz viaszt, ami pasztellszínű gyertyamaradékod is lehet. Érdemes erre egy régi, kidobásra szánt edényt vagy üres konzervdobozt használnod. Fektess a csészén keresztbe két hurkapálcát, melyek közé fogd be a kanóc felső végét, és töltsd a porcelánba a folyékony viaszt. Miután kihűlt, látni fogod, hogy a kanóc körül egy kürtőszerű mélyedés alakul ki, melyet célszerű újabb adag viasszal feltölteni. Csészemécseseddel stílusos fényt adhatsz egy délutáni teázáshoz, de barátnőidnek remek ajándék is lehet. 

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

A varrókészlethez

Éppen jó méretű tűpárna lehet egy mokkás csészéből, csak töltsd meg alaposan vattával, takard le egy darabka vászonnal, és feszíts a peremre egy kis kör alakú csipkét. Jól illik majd a virágos mintához a horgolás. Körben meleg ragasztóval rögzítheted a porcelán széléhez, aminek vonalát takard el egy masnira kötött csipkeszegéllyel. Ha megvan a csészéd alja, azt is felhasználhatod. Fogd össze a kettőt kétkomponensű ragasztóval, és biztos nem mozdulnak el egymástól.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Falióra

A tányérból született óra ötletét az adta, hogy karimáján a tizenkét kis virág éppen az időt mutató számok helyén üldögél. Ha neked is van a kincseid között egy ilyen darab, egyetlen lyuk kifúrásával már kész is leszel az óraszerkezet tengelyének helyével. A porcelánhoz vídia fúrószárat ajánlunk. Simíts ragtapaszból keresztet a tányér közepére, így nem csúszik meg a fúrás kezdetekor a szár. Először vékonnyal, majd vastagabbal dolgozz, közben egy-egy csepp vízzel hűtheted a fúrástól felmelegedett részt. Érdemes óvatosan, alacsony fordulatszámmal, türelmesen haladnod, akkor nem reped meg a porcelán. Miután beszerelted az óraszerkezetet, egy színesre festett deszkára vagy a falra is felakaszthatod.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

 (Alkotó: Seufert-Szántó Orsolya)

Porcelánok jutalomjátékai

A teljes cikket a Praktika magazin, novemberi számában olvashatod.                                                 

További érdekességek a lapból:

Nyaksál csipkekötéssel

Konyha kis kuktáknak

Aranyló makkok nyakláncon

Nemezelt pelerin takaróból

Transzferálás romantikus hangulatban 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top