Otthon

Teával is tápanyagozhatod az orchideát

Megveszed az orchideát, aztán miután lehullatta virágát, soha többé nem hoz újakat? Lehet, hogy a tápanyagozást felejted el. Gondoltad volna, hogy ehhez teafiltert is használhatsz?

A káprázatosan szép virágokkal pompázó orchideák valójában a fákon élősködő növények. Éppen ezért is gondozásuk titka abban rejlik, hogy alig kell őket gondozni, csupán néhány fontos szabályt érdemes betartani, hogy jól érezzék magukat otthonodban.

Rendszeresen tápanyagozd az orchideát

Az orchidea a virágzáshoz rendszeresen igényli a tápanyaggal való ellátást. Mivel meglehetősen vitális növény, szinte folyamatosan neveli a leveleket és újabb gyökereket hajt, növekedéséhez viszonylag sok nitrogénre van szüksége.

Teával is tápanyagozhatod az orchideát

Ehhez használhatsz speciálisan az orchideák számára összeállított folyékony tápanyagot, amelyet kertészeti áruházakban vagy szupermarketekben is könnyedén beszerezhetsz. A tápoldatot tavasztól őszig általában kéthetente egyszer, míg a téli hónapokban elegendő havonta egy alkalommal az orchidea öntözővízhez adni.

Teás módszer az orchidea tápanyagozásához

A tápanyag túladagolása ugyanakkor veszélyes lehet a növényre, amit könnyedén elkerülhetsz, ha egy nagyobb edénybe annyi vizet engedsz, amely még nem lepi el a virágcserepet, és a vízhez öntöd a kupaknyi mennyiségű tápoldatot. Egyszerűen állítsd az orchideát az vízbe, és hagyd, hogy alulról, a gyökereivel felszívja a számára szükséges mennyiségű nedvességet. Legföljebb két órát hagyd a vízben állni, majd vedd ki, csöpögtesd le a fölösleges vizet, és tedd vissza a növényt a helyére.

Teával is tápanyagozhatod az orchideát

Ha épp nincs kéznél speciális orchidea-tápanyag, az ásványianyag-ellátást teafilter használatával is megoldhatod. Legalkalmasabb ehhez a zöld tea, amelyet a filterből kibontva önts langyos vízbe, és az előzőek szerint részletezett módon állítsd bele a növényt. Az áztatási időt követően is épp úgy járj el, mintha orchidea-tápoldatot használtál volna.

További cikkek az orchidea témában az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top