Otthon

144 ezer devizahitelesnek segíthet a jegybank

A korábbi devizahitelesek megsegítését szolgáló intézkedések ellenére még mindig 144 ezren nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket. A jegybank olyan ajánlást fogalmazott meg, amellyel a kölcsönös együttműködést és megoldást kívánja segíteni bank és adós között.

Az “fair banki” és az adósságfék szabályainak bevezetésével ma már jóval átláthatóbbak a lakossági kölcsönszerződések feltételei és a hitelfelvétellel járó kockázatok. Ugyanakkor a korábbi jelzálog-hitelezési gyakorlat következtében még mindig nagyjából 144 ezer devizahiteles fizeti tartozását késve, vagy sehogy sem, ezért bankja a szerződését felmondta.

A Magyar Nemzeti Bank éppen ezért segíteni szeretné az adósok fizetőképességének helyreállítását és a tartozás rendezését azzal, hogy ösztönzi és javaslatot tesz a bankoknak az adósokkal történő együttműködésre és a közös megoldások keresésére.

Hogy mindez meg is valósulhasson, az MNB saját hatáskörében jegybanki ajánlást bocsátana ki, amelyben megfogalmazza a bankoktól minimálisan elvárt teendőket az információgyűjtés, a helyzetértékelés és az ügyfél számára adható javaslatok kapcsán.

Az MNB elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy minden érintett adós esetében egyedileg elemezzék az ügyfél fizetőképességét, és az adós tényleges élethelyzete alapján készítsék el az adósság rendezésére vonatkozó megoldási javaslatot. Az MNB azt is elvárja a bankoktól, hogy az adós mellett az egyeztetésbe vonja be az egyéb kötelezetteket, mint a kezest, a jelzálog-kötelezettet is. Az árfolyamváltozásból eredő többletterhek egy részét vállalja magára a hitelező bank, és ne hárítsa át teljes mértékben az adósra.

A jegybank segíthet 144 ezer devizahitelesnek

Forrás: MNB

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top