1. Legyen kiskerted a konyhában!
A tavasz közeledtével biztosan egyre többen vágynak a szabadba, legyen szó kirándulásról, piknikről vagy egy egyszerű sétáról a parkban. Az IKEA-val már az első tavaszi napsugarak érkezése előtt a konyhába költözhet a természet, ugyanis a SATSUMAS növényállványok, amellett, hogy ízléses díszei az otthonunknak, akár a saját termesztésű zöldségeinknek és fűszereinknek is helyt adhatnak. Így a kertészkedés örömét is átélhetjük, és pénzt is spórolhatunk, hiszen nem kell sorban állnunk a boltban például paradicsomért.
2. Főzz tudatosan!
Főzés közben számtalan eszköz segíthet minket az energiatakarékosságban és a spórolásban. A legtöbb háztartásban van vízforraló – de vajon hányan használják arra, hogy tészta- vagy rizsfőzéshez ebben melegítsék meg a vizet? Sokkal kevesebb idő és energia vész kárba, ha a főzőlap helyett ezt használjuk. És ha már a főzőlapokról esik szó: minden konyhába remek választás az indukciós főzőlap, ami nemcsak, hogy 60 százalékkal gyorsabb, mint például az üvegkerámia változat, de közel feleannyi energiát is használ.
Olvass még több cikket konyha témában itt, az NLCafén:
- 10 konyhai eszköz a jövőből, ami nélkül élni sem lehet
- 15 nélkülözhetetlen konyhai eszköz
- 20 elképesztően cuki és hasznos konyhai és háztartási cucc – képek
3. Gondolkozz előre!
Ha egyszerre nagyobb mennyiségű ételt készítesz el, mint amennyire épp szükséged van, rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg. Nincs más dolgod, mint lefagyasztani az elkészült finomságokat. A megfelelő tárolók gondoskodnak arról, hogy a fagyasztott ételek az elfogyasztáskor is frissek hassanak.
4. Hasznosítsd újra!
A zöldségek és gyümölcsök mosásához vagy a tojásfőzéshez használt víz nem feltétlenül szennyvíz. Bár fogyasztásra már nem ajánljuk, a kertedet meglocsolhatod vele, feltéve, hogy nem használtál sót a főzés során. A tojás héjából kifőtt anyagok ráadásul kifejezetten jót tesznek a növényeknek.
(Forrás: cafepr.hu)