Otthon

A túl sok ülés még az életet is megrövidítheti

Ha naponta csak félórával kevesebbet ücsörgünk, már hosszabb életre számíthatunk.

Egy brazil kutatás 54 országból származó adatok átvizsgálásával arra jutott, hogy a halálesetek 3,8 százaléka összefüggésbe hozható a napi három órát meghaladó üléssel. Ha valaki három óránál kevesebbet tölt ülve, azzal máris 0,2 százalékkal meghosszabbította a várható élettartamát – ez több, mint két hónap, mondják a kutatók.

Ez a kutatás is azt támasztja alá, hogy önmagában a sok ülés egészségkárosító hatású, amit nem lehet teljesen ellensúlyozni azzal, ha testmozgást is végzünk. Ha azonban legalább tíz percre megszakítjuk az ülve töltött időt – naponta mondjuk háromszor, azaz 30 percre –, azzal máris sikerült azonnali kedvező hatást elérnünk.

A túl sok ülés még az életet is megrövidítheti

Ha pedig még jobban sikerül lejjebb szorítanunk az üléssel töltött időt – például a felére vagy napi két óra alá –, azzal minimum a harmadára csökkenne a halálesetek száma, mint a csupán félórával kevesebb üléssel.

Forrás: webmd.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top