Otthon

Júliustól igen drága lesz a kazáncsere

Július elseje után már csak kondenzációs kazánok kerülhetnek forgalomba az Európai Unióban. 2015. szeptember 26. helyett lett idén július nálunk a lakosság számára a határidő.

Hatékonyabb kazánokat lehet majd csak eladni az EU-ban nemsokára, ezért sokaknak célszerű átállni mielőbb. Azonban egyes kazánfajtákból már most hiány van, miközben a gépek ára is emelkedik. Olyan készülékek kerülhetnek forgalomba az unió területén, amelyek legalább 86 százalékos hatásfokkal működnek. A kondenzációs kazánok is turbós készülékek, de a füstgáz hőjét is hasznosítják. Már egy hónap sincs hátra a határidőig, emiatt egyes kazántípusokból szinte már ki is fogyott az ország, lehetetlen őket beszerezni.

Jó hír viszont a több lakásos társasházban élőknek, hogy ha elromlik a kéményes készülékük, akkor július 1-jét követően sem kell kötelezően kondenzációs kazánra cserélniük azt. A kivétel szigorú feltételekhez kötött: az új készülékeknek 75 százalékos minimális hatékonysággal kell működniük, és az előírt nitrogén-oxid határértéknek is meg kell felelniük. A hagyományos készüléket választók közül azonban sokan még csak most kaptak észbe, miközben a raktárak ürülésével a hagyományos kazánok ára is egyre inkább felmegy: tavaly év végéhez képest már most tízszázalékos drágulás figyelhető meg.

A turbós kazánnal rendelkezőknek nincs választásuk, rájuk ugyanis nem vonatkozik a szabályozás enyhítése. Ha meglévő berendezésük július 1-jét követően cserére szorul, 400-500 ezer forintos beruházással számolhatnak a teljes kondenzációs kazán cseréje miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top