Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Otthon

Eddig kell még elviselnünk a poloskákat

Durván elszaporodtak idén a poloskák, de már látszik, hogy meddig kell még elviselnünk a jelenlétüket.

Főként a meleg időjárás kedvezett az észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloska elszaporodásának Közép-Európában, így Magyarországon; a nagy számú, a lakásokba is “beköltöző”, büdös rovarok az első fagyokig, várhatóan október végéig okoznak kellemetlenséget – mondta Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára.

A zöld vándorpoloska az emberre nem veszélyes, ugyanakkor kárt tesz a zöldségekben, gyümölcsökben, például a paprikában, paradicsomban, almában, körtében. Ahogyan az időjárás hűvösebbre fordul, védett helyet keresnek, és így a lakásokban is megjelennek.

A “lakásfoglalás” ellen szúnyoghálóval, a növényi kártétellel szemben növényvédő szerekkel lehet védekezni, de ebben az esetben figyelembe kell venni a növény-egészségügyi várakozási időt. Így a termés folyamatos szedése esetén rovarölőszeres védekezésre már nemigen van lehetőség.

Eddig kell még elviselnünk a poloskákat

Elszaporodásukat a régióban a kereskedelem, az utazások gyakoribbá válásával “a zsebimport”, valamint az éghajlatváltozás segítette elő – mondta. A melegebb klíma ugyanis lehetővé teszi a zöld vándorpoloska áttelelését, így tavaszi újbóli kártételét. A nyár közepére, illetve végére szaporodnak fel újra. A poloskák ellen a megelőző védekezés a hatásos, ott, ahol az egyéb kártevők ellen rendszeresen védekeznek, a zöld vándorpoloska sem tud elszaporodni. A teljes termőterületen egységesen kell védekezni.

A főtitkár úgy vélekedett: a zöld vándorpoloska kártételével, miután már megtelepedett az országban, a továbbiakban is számolni kell, mennyisége pedig az időjárás függvénye. A zöld vándorpoloska mellett sok a szintén nagyon büdös ázsiai márványos poloska is az országban, amely szintén inváziós kártevőnek számít, de egyelőre még kevesebb van belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top