Otthon

Hernyók falják föl a parkokat és a kerteket

Leginkább a gyönyörű bukszusokat támadja meg az ázsiai molylepke hernyója. Óriási rombolást végez a parkokban és a kertekben is. Védekezni pedig szinte lehetetlen.

A selyemfényű puszpángmoly hernyója leginkább a bukszusokat kedveli. A rovar nagy valószínűség szerint Ázsiából kerülhetett Európába. Védekezni meglehetősen nehéz ellene, a szakemberek szerint csak a rendszeres odafigyelés mentheti meg a növényeket a mindent elpusztító hernyóktól.

A még mindig zöldellő tuják és fák szomszédságában elkeserítő látványt nyújt a kisárgult bokorsor. A növény úgy néz ki, mintha kiszáradt volna. A pondrók ugyanis csak a bukszust támadják, a többi örökzöld nem ízlik nekik. Korábban Debrecen külvárosában támadtak a hernyók, most már a parkokban is megjelentek.

Debrecen belvárosában sem a vízhiánytól sárgulnak és száradnak a bokrok. Ezen a területen is a selyemfényű puszpángmoly hernyói okozzák a bajt, de a város több pontján is látni, mit hagynak maguk után a kártevők.

A pusztításra először Németországban figyeltek föl, ahová a feltételezések szerint gyökeres bukszustövekkel hurcolták be a kártevőket. Hazánkban Sopron környékén jelentek meg 2011 őszén, Debrecenben pedig tavaly augusztusban került a selyemfényű puszpángmoly első példánya az egyetem Növényvédelmi Intézetében felállított fénycsapdába.

Szakemberek azt tanácsolják, bukszust a kerttulajdonosok csak akkor ültessenek, ha a növényekre folyamatosan tudnak figyelni, idejük, lehetőségük engedi azok gondozását, ápolását, mert csak így védhetik meg eredményesen a gyönyörű bokrokat az új kártevő ellen.

(Dehir)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top