Otthon

Százezrek maradhatnak fűtés nélkül egy uniós rendelet miatt

300 ezer háztartást és közel 1 millió embert érinthet Magyarországon az az uniós rendelet, amely meghatározza, hogy a többlakásos társasházak csak azonos típusú kazánt köthetnek be a lakásokba. Ha valamelyik lakásban elromlik a kazán, és a korábban használtat nem tudja a tulajdonos beszerezni, akkor minden lakásban ki kellene cseréltetni a készüléket.

A Kossuth Rádió egyik hallgatója írt a problémáról igencsak megdöbbentő levelet: “Szeretnék fűteni, de sajnos elromlott a turbókazánom, javítani sem nagyon érdemes. Vennék másikat, de csak kondenzációs kapható, ami ugyan megfelelő volna, ám a kéménybe kizárólag turbókazánt köthetek, ami nem kapható”.

Ugyanolyan típusú kazánt használhat a társasház minden lakása

A gyűjtőkémények gyakran okoznak gondot a lakóknak, hiszen társasházak esetén ugyanahhoz a kéményhez több lakás is csatlakozik. Az uniós rendelkezés értelmében júliustól csak azonos típusú, kondenzációs kazánt használhatnak a lakók, a kazáncsere így igencsak drága lesz. Ha a kéménybe zárt égésű, de nem kondenzációs kazánt kötöttek, és az elromlik, nem tudják a lakók kicseréltetni, ugyanis ezeket már sehol sem árusítják. Modern, kondenzációs kazánt pedig azért nem tudnak vásárolni, mert akkor a többi tulajdonosnak is át kell erre állnia. Na, ez a róka fogta csuka helyzete.

Körülbelül 65 ezer kéményt, nagyjából 250-300 ezer háztartást és összességében közel 1 millió embert érint a probléma, jellemzően a 10-15 éve épült társasházakban.

Időzített bombán ülünk

A probléma a szakemberek szerint csak úgy oldható meg, ha az Európai Unióhoz fordulnak, és kérik a rendelkezés felfüggesztését.

A válság előtt nagyon sok társasház épült Magyarországon, és az akkor még korszerűnek számító turbó kazánokat szerelték a lakásokba. Ugyanakkor, ahogyan az egyik szakember fogalmazott, “időzített bombán ülünk”, hiszen hiába rendelkezik a társasház alapító okirata a közös kéményről, ha az egyik lakásban probléma akad, akkor azt a tulajdonosnak kell megoldania.

A kazáncsere ráadásul hatalmas költséget jelent, a másfél-kétmillió forintba is kerülhet a füstgáz elvezetése – írja a Híradó.hu.

Százezrek maradhatnak fűtés nélkül
Százezrek maradhatnak fűtés nélkül

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top