Otthon

Nagy a baj! Mégsem tesz be a fagy a poloskainváziónak

Egyre többeket bosszantanak az elmúlt időszakban egyre jobban terjedő poloskák. Sajnos az inváziótól még jó ideig nem szabadulunk, a társaságukat tovább kell elviselnünk, mint ahogyan arra előzetesen számítani lehetett. Már tudják az okokat is.

A ázsiai márványos poloskára 2013 őszén figyeltek fel először. Azóta pedig futótűzként terjednek Magyarországon. És úgy tűnik, tévedés azt gondolni, hogy a téli hideg megszünteti a rovarinváziót.

Az ázsiai márványos poloska terjedése amolyan kereskedelmi vírusnak nevezhető, ugyanis Ázsiából valószínűleg az áruszállítással együtt került az Egyesült Államokba, majd Európába. Nemcsak élelmiszer- vagy növényszállítmányokkal hurcolhatták be, hanem gyakorlatilag bármilyen áruval, de akár autókban is képes potyautasként utazni.

Magyarországon eddig leginkább a budapestieket bosszantották a nem kívánatos poloskák, de a fővárosból már vidék felé is terjednek. Sokan arra számítottak, a tél majd megtizedeli a poloskák hadát, szakértők szerint ebben kár reménykedni. Sajnos a számuk nemigen csökkenhet az elkövetkező időszakban sem.

Az Egyesült Államokban máris komolyan kutatják a kártevők viselkedését. A poloskákra miniatűr rádióadókat szerelnek, így térképezik fel a mozgásukat, a területi gócpontokat, és azt, hogy elsősorban milyen növényeket kedvelnek – írja az Origo.

Nem könnyű a poloskáktól megszabadulni
Nem könnyű a poloskáktól megszabadulni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top