Otthon

Így teleltesd át a fűszernövényeidet!

Nem tudod, mit kezdj a fűszernövényeiddel? Szeretnéd átteleltetni, de nem tudod, hogy állj neki? Adunk pár egyszerű tippet, amelyek segítségével jövőre is gyönyörködhetsz kedvenc növényeidben!

A trópusi, szubtrópusi, mediterrán éghajlati területről származó fűszernövények télen védelmet igényelnek. Így a  kedvelt növényekre, mint a rozmaringra, bazsalikomra, citromfűre, mentára, oregánora, tárkonyra, kakukkfűre és metélőhagymára érdemes figyelmet fordítani a mínuszok beköszöntével.

További cikkek fűszernövények gondozása témában:

Rozmaring

A vizsgálatok szerint a rozmaring kibírja akár a -26 °C-os hideget is. Bár a rozmaring Arp fajtája ellenálló a hideggel szemben, a fiatal növényeket inkább tartsuk cserépben, bent a lakásban az első két télen. Tegyük a növényt egy napfényes ablak elé a ház leghűvösebb szobájában. Csak enyhe öntözést igényel, de a magas páratartalmat szereti, ezért tegyük a cserepet vizes tálkára helyezett kavicsokra. 

TIPP: A két-három éves rozmaringot már ki lehet ültetni a kertbe, de olyan helyre tegyük, ahol védve van a téli hideg széltől, és jó a talaj vízelvezetése. 

Így teleltesd át a fűszernövényeid!

Bazsalikom

Nagyon sok fajtája létezik, van zöld levelű, törpebazsalikom vagy vöröses-lilás levelű bazsalikomfajta is. Mindegyik fajta jól tűri a visszavágást, ha virágzás után visszavágjuk, gyorsan megújul, és hajtásai szebbek, újabbak lesznek. A bazsalikom a telet nem bírja ki a szabadban, a lakásban világos, nem túl meleg helyen átvészeli a téli időszakot. 

TIPP: A bazsalikomot cserépbe már elvethetjük március végén, de szabad földbe csak májusban érdemes.

Így teleltesd át a fűszernövényeid!

Citromfű

A citromfű évelő növény így elég egyszer elültetni a kertbe, ahhoz hogy minden évben szedhessük a friss hajtásokat. Kedveli a napos meleg kerteket, erkélyeket, de akár a konyhaablakba is ültethetjük cserépbe. 

TIPP: Már márciusban elvethetjük a magokat egy védett fagymentes helyre, egy cserépbe akár 3-5 magot is szórhatunk.

Így teleltesd át a fűszernövényeid!

Menta

Télen a mentát a fagyok előtt vágjuk vissza, majd a tövet takarjuk be szalmával, vagy falevelekkel, hogy a gyökér ne károsodjon a téli mínuszoktól. Ha pedig szeretnénk télen is friss mentát szedni, ássunk ki egy tövet a kertből, ültessük át cserépbe, majd vigyük be a konyhaablakba, és itt neveljük tovább tavaszig.

TIPP: A cserépbe tartott mentát, rendszeresen vágjuk vissza, tavasszal és nyáron öntözzük rendszeresen, míg télen csökkentsük a locsolás mennyiségét.

Így teleltesd át a fűszernövényeid!

Oregánó

Az oregánó télálló növény, így nincs szükség ősszel a felszedésre, hagyhatjuk eredeti helyén évről évre. A kert napos déli fekvésű részébe ültessük a növényt, és ne öntözzük túl a talajt körülötte, kevés nedvességgel is beéri így akár sziklakertbe is kiváló alap lehet.

TIPP: A cserépbe vagy balkonládába ültetett oregánót télen érdemes védett helyre vinni, mert annyira kevés a földréteg, hogy nem védi meg a gyökereket a fagyoktól.

Így teleltesd át a fűszernövényeid!

Tárkony

A tárkonyt ősszel vágjuk, vissza a növényt majd jó alaposan takarjuk be a tövét, mert a téli erős fagyok idején könnyen kifagyhat.

TIPP: Ha cserépbe szeretnénk tárkonyt ültetni válasszunk laza jó vízáteresztő képességű virágföldet, és minden esetben kerüljük a pangó vizet, de ne is hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni. 

Így teleltesd át a fűszernövényeid!

Kakukkfű

A kakukkfű töveit télire sem kell felszedni, de érdemes takarással védeni a fagyok ellen. Dekoratív és mutatós növény lehet egy szép dézsába vagy kerámiaedénybe ültetve.

TIPP: A kakukkfű leveleit és hajtásait akár fürdővízbe is tehetjük, nyugtat és felfrissít egy fárasztó nehéz nap végén.

Így teleltesd át a fűszernövényeid!

 Metélőhagyma

 A metélőhagymát az első évben még nem kell vágni, hagyjuk, hogy kellően megerősödjön, majd a második évtől már vághatjuk folyamatosan. Ősszel ültessük szét a töveket, télen pedig tegyünk pár tövet a konyhaablakba, így egész évben folyamatos lesz a vitamin utánpótlás. Télen ismét négyszer-ötször vághatunk a növényből, ám ezeket a növényeket a harmadik évben tavasszal már nem érdemes újra hajtatni, mert annyira kimerülnek, hogy ízüket és aromájukat egyaránt elveszítik.

TIPP: Hidegtűrő növényként a kemény téli időjárást is jól viseli, éppen ezért érdemes magról vetni cserépbe vagy akár a kertbe.

Így teleltesd át a fűszernövényeid!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top