Otthon

Csináld magad: takaró foltvarrással

Most megmutatjuk, hogyan készíthetsz egy kétszemélyes takarót foltvarrással.

Ennek a verziónak a kezdők is nyugodtan nekiállhatnak, mert a nagy, négyzet formájú anyagdarabokkal a legkönnyebb dolgozni. Ez a takaró egy szép terjedelmes, kétszemélyes méret (174×203 centiméter), ami alatt össze lehet bújni tévézés közben, de akár egy franciaágyon is szolgálhat ágytakaróként. Ha kisebbet szeretnénk, csinálhatjuk nyugodtan kevesebb anyagdarabból is.

Amire szükségünk lesz:

  • 6-8-féle mintás anyag
  • vatelin

  • egy 174 centi széles anyagdarab a hátoldalához, de összevarrhatunk két keskenyebbet is
  • fehér cérna
  • gombostűk
  • varrógép
  • 
olló
  • 
vonalzó
  • vasaló
  • vasalódeszka

1. Első lépésként mossuk ki, majd vasaljuk ki az anyagokat, hogy ne később kelljen rájönnünk, hogy valamelyik mosás közben összemegy. 


2. Vágjunk ki a színes textilekből 30 centis darabokat a lehető legnagyobb pontossággal, mert így később sokkal könnyebb dolgunk lesz. Mindegyik mintából vágjunk ki 6-8 négyzetet, attól függően, hogy melyikből szeretnénk többet vagy kevesebbet belevarrni a takaróba. Összesen 42 darabra lesz szükségünk.

Csináld magad: foltvarrásos takaró

3. Ha mennyiségre megvagyunk, akkor pakoljuk átlátható kupacokba a négyzeteket. 


4. Ezután kezdjük el kirakni belőlük sorról sorra haladva, hogyan fog majd kinézni a takarónk. Néha nézzük meg távolabbról is, milyen az összhatás, most még igazíthatunk az elrendezésen. Jobban néz majd ki például a takaró, ha hasonló színeket nem teszünk egymás mellé. Ha megvagyunk, akkor érdemes mobillal lefotózni a tervet, de be is számozhatjuk a négyzeteket, nehogy később belezavarodjunk.


Csináld magad: foltvarrásos takaró

5. Most kezdjük el egymáshoz gombostűzni a kis négyzeteket, ha teljesen egymásra hajtjuk őket, hogy a színük egymásnak nézzen, akkor nagyon pontosan egymáshoz igazíthatjuk a sarkokat, így nem fogunk elcsúszni.

6. Haladjunk így tovább, amíg el nem készültünk az első sorral, és utána csináljuk meg a többi sort is.


Csináld magad: foltvarrásos takaró

7. Ez után varrjuk is össze a négyzeteket nagyjából fél centire a szélüktől. 


8. Később soronként vasaljunk rá a varrásokra.

Csináld magad: foltvarrásos takaró

9. Elkezdhetjük összegombostűzni a sorokat, itt is érdemes teljesen egymásra hajtani őket, hogy biztosak lehessünk benne, hogy tökéletesen illeszkednek.


10. Varrjuk egymáshoz a sorokat is, végül vasaljuk le újból az egészet. Ha itt-ott elcsúsztak egymástól a sarkok, az sem probléma, ennek is megvan a maga varázsa.


Csináld magad: foltvarrásos takaró

11. Végre elkezdhetjük egymásra helyezni a takaró rétegeit, alulra a hátlapot színével lefelé, erre jön rá a bélés, végül a foltos fedlap színével felfelé. Gombostűzzük őket egymáshoz.

12. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor még gombostűzzük egymáshoz a három anyagot a négyzetek sarkaiban és egyszer a közepükön. 


Csináld magad: foltvarrásos takaró

13-14. Végül tűzzük össze a takarót a négyzetek széle mentén két vonalban. Ha végeztünk, és valamelyik réteg szélesebb maradt volna, ezért kilógna, vágjuk méretre.

Csináld magad: foltvarrásos takaró

15. Szinte készen is vagyunk, már csak körbe kell szegnünk a takarót. Ehhez használhatunk ferde pántot, vagy vághatunk hozzá anyagdarabot abból, amiből a foltokat készítettük. Ha nem elég hosszú, ebből is varrhatunk egymáshoz többet. A ferde pánt felvarrását már többször megmutattuk, például itt vagy itt is találhatsz hozzá segítséget.

Csináld magad: foltvarrásos takaró

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top