Otthon

Bunkó szomszédok miatt drágul a közös költség

Szinte minden társasházban akad legalább egy lakó, aki elmaradásban van a közös költséggel vagy a felújítási alappal, amit a többi lakónak kell összedobnia. A tartozások behajtása egyáltalán nem könnyű, főleg, ha külföldi a tulajdonos.

Nehezebbé vált a társasházi tartozások behajtása egy két évvel ezelőtti jogszabály-módosítás miatt. Az új szabály szerint hiába lehet 3 hónap tartozás után jelzálogot bejegyeztetni az adós ingatlanára, a bejegyzéshez mellékelni kell a végrehajtható okiratot vagy a tulajdonos tartozást igazoló nyilatkozatát.

Ez utóbbi teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatot jelent, amit nem valószínű, hogy a több százezer forint adósságot felhalmozó tulajdonos megtesz. “A végrehajtható okirat beszerzéséhez pedig olyan eljárásokra van szükség, amelyek miatt jóval bonyolultabbá és időigényesebbé vált a jelzálogjog bejegyeztetése” – mondta mondta Spitzer Katalin ügyvéd az Origónak.

A nem fizető lakók miatt a többi tulajdonosnak magasabb közös költséget kell fizetnie, mert nekik kell összedobniuk például a házfelújítás, a nyílászárócsere vagy a hőszigetelés költségeit.

A Házfórum társasházszakmai fórum szerint a tartozások általában százezer forintos nagyságrendűek, és az idő múlásával milliósra is dagadhatnak.

A külföldi tulajdonosok esetében még nehezebb a jelzálogbejegyzés, mert az ő személyes adataikat nem lehet kikérni a földhivataltól, mint a magyar tulajdonosokét, így a fizetési meghagyás és egyéb hivatalos dokumentumok kiállítása is szinte lehetetlen.

Az is kellemetlen meglepetés, ha a lakás előző tulajdonosa elhallgatta az esetleges tartozást az új tulajdonos előtt, így a vevőnek egyből a tartozás kifizetésével indulhat az élet az új lakásban. Ezt elkerülendő lakásvásárlás előtt  ki kell kérni a közös képviselőtől az ingatlan nullás igazolását, illetve a társasházi alapító okiratot. Ez utóbbiból kiderül, hogy a régi vagy az új tulajdonos felelős egy esetleges tartozás megfizetéséért.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top