Otthon

’70-es évekbeli vasbeton lakásból modern 21. századi – előtte-utána képek

A hatalmas tetőterasz miatt szerettek bele a tulajdonosok a lakásba, aminek modernizálása a vasbeton szerkezet miatt több kihívás elé is állította Csaba Zita építészt.

Csaba Zita építész barátai, Anna és Ádám első saját otthonát tervezte meg. A projekt izgalmas volt, hiszen a hetvenes években épült lakás alaprajzán a vasbeton falak miatt nem nagyon lehetett változtatni. Viszont a tulajdonosok a pici konyha helyett egy tágas, nyitott konyhát szerettek volna, hiszen a főzés a szenvedélyük. Zitával beszélgettünk, hogyan oldotta meg a ház legfelső szintjén található lakás felújtását. Amikor rokonnak, ismerősnek tervez egy építész, lakberendező, mindig felmerül a kérdés, hogy ez könnyebbséget vagy inkább nehézséget jelent? “Szerettem nekik tervezni. Eleinte kicsit izgultam, hogy milyen lesz, de aztán hamar kiderült, hogy nagyon jó tudunk együtt működni. Talán a barátság miatt is volt, hogy nagyon megbíztak bennem, ami jólesett. A kölcsönös bizalom egyébként nagyon fontos egy ilyen folyamatban” – osztotta meg velünk Zita. 

Fotó: Polgárdi Ákos 

A lakást Anna és Ádám ketten választották ki, beleszerettek a hatalmas tetőteraszba. “Sajnos a tetőterasz felújítása még nem történt meg” – magyarázza Zita, arról miért is nem láthatunk képeket. A lakásban a legnagyobb változtatást a szigetes, nyitott konyha kialakítása okozta, de ha a lakóknak ez a szenvedélyük, akkor meg kell oldania a tervezőnek. “A főzés náluk abszolút hobbi, de nagyon fontos hobbi, a legelejétől kezdve ezt az egyet szerették volna, egy nagy központi konyhát, ami a szoba részévé válik.” Így a konyha a hatalmas nappali része lett, de kellően elszeparált is.

Ezen kívül a megrendelőknek nagyon fontos volt, hogy a végeredmény egyfajta indusztriális hangulatot árasszon, ezt a belsőt a kilátás, a szomszéd házak tetői, a vasbeton házak inspirálták. “Az egyik kedvenc részletem, hogy a zuhany a régi kamra helyére került. Ezt a ‘lyukat’ különben máshogy nem is lehetett volna felhasználni. Egy másik trükk, hogy a konyhában a hátsó pult csak 40 cm mély, hogy cserébe a sziget szélesebb lehessen. Érdekes még az ágy alatti tároló. Két nagy fiók, majdnem 1,5 m-t lehet kihúzni.” A vasbeton falak nemcsak az alaprajz tekintetében kötötték meg a tervező kezét. A vasbeton falakon nem lehet új konnektorokat kialakítani, ezért a konyhába pultba süllyesztett konnektorokat tervezett. 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése