Otthon

Így nem vernek át a tűzifával

Lebeszéli a lakosságot az internetes favásárlásról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), helyette inkább a helyi erdőgazdaságokat ajánlja, ahol működik a panaszkezelés.

Sokan csak a fűtési szezon elején kapnak észbe, hogy hiányzik még a téli tüzelő. Az interneten rengeteg zavarosban halászó, magát fakereskedőnek mondó vállalkozás működik, tőlük akarja megvédeni a Nébih a lakosságot.

Nagy Dániel, a hivatal erdészeti igazgatóságának igazgatóhelyettese szerint internetes vásárlás helyett biztonságosabb a helyi erdőgazdálkodóktól tűzifát vásárolni, mivel az esetleges kifogásokat is könnyebb így érvényesíteni. Arról nem is beszélve, hogy a tűzifa-kereskedelembe gyakran kerül be lopott fa, ami a vásárlóknak is kárt okozhat.

Javaslata szerint súly helyett érdemesebb térfogatra vásárolni, mivel a nedves fa nehezebb, ez pedig visszaélésekre ad lehetőséget.

Internetes vásárlásnál gyanús lehet a túl alacsony ár és érdemes ellenőrizni azt is, hogy valós vállalkozás kínálja-e a tűzifát, szerepel-e a cégjegyzékben és rendelkezik-e telephellyel, ahonnan el lehet hozni személyesen is a rendelt terméket.

Vásárláskor ellenőrizni kell a nyugtát és a szállítójegyet, amin feltüntetik, hogy milyen mennyiségben milyen fát hoztak a vásárlónak. Július 1-je óta a kereskedőnek a megrendelt fa mellé adnia kell tűzifavásárlási tájékoztatót is, amelynek elsődleges célja a körültekintő vásárlás elősegítése.

További hasznos tanácsok tűzifavásárláshoz a Nébih honlapján, a Tűzifát csak okosan! című tájékoztató anyagban találhatók.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top