Otthon

Így lett egy lepukkant lakásból modern is, retró is

Balázs Lilla lakberendezőként álmodta meg, és menedzselte le egy 37 négyzetméteres lakás felújítását, berendezését. A sötét, lepukkant lakásból gyönyörűt varázsolt.

„A lakást a tulajdonosai rövidtávú kiadásra szánták, így az egész felújítás és berendezés eszerint készült el” – kezdett bele a történetben Lilla, akinek ez volt a második olyan lakása, amit teljes körűen ő tervezett és ő menedzselte a felújítást. „A legizgalmasabb kihívás az volt, hogy egy sötét, szörnyen lepukkant állapotban levő és alapvetően rossz elrendezésű lakást szupermenő és egyben élhető térré alakítsak alacsony költségvetéssel, ámde minőségi alapanyagok használatával.”

A lakás eredeti alaprajzát a konyha, a spájz, a szoba, fürdő és külön mosdó alkotta. „Ezt szinte teljesen újraterveztem. A konyhából háló lett, a fürdőt, a WC-t és a spájzot egybenyitottuk, a konyha kikerült a hallba, míg a szobából nappali lett” – vázolta Lilla a terek nem kis újragondolását.

Első lépésként, ahogyan azt a felújítást is dokumentáló képek mutatják, a lakást teljesen le kellett csupaszítani, ki kellett pucolni. A villanyvezetékeket is újrahúzták, a nyílászárókat is kicserélték, de a fűtést is korszerűsítették. Fontos megemlíteni, hogy nemcsak építés, de rengeteg bontás, betonozás is volt, ami sokat emel a költségeken. „Maga a lakásfelújítás körülbelül négymillió forintra rúgott, ami magába foglalta a szakemberek munkadíját, az alapanyagokat, és a szanitereket. A konyhabútor, berendezési tárgyak, konyhai eszközök cirka 1 millió forintba kerültek. Ez a felújítási ár négyzetméterenként 135 ezer forintot jelent, ami nem sok ahhoz képest, hogy egy teljesen berendezett lakás lett a projekt vége.”

Megnézem
Összes kép (8)

„A berendezést alkotó bútorok nagy része az Ikeából van” – mondta Lilla, aki hozzátette, hogy mivel a lakást a tulajdonosok befektetési céllal, rövidtávú kiadásra vásárolták, a tárolásra viszonylag kis hangsúlyt fektetett. „A cél az volt,  hogy néhány napra való ruhát el lehessen suvasztani. A konyhában a mosógép és a sütő nem lett beépítve, de a helyük ki lett alakítva, hogy ha később valaki hosszútávra költözne be, akkor ne kelljen bontania, csak mindent betolni szépen a helyére.” Emellett viszont nagy hangsúly került a belső dizájnra, hiszen a képek alapján ez az, ami elsősorban megfogja a vendégeket.

„Annak érdekében, hogy a büdzsét ne lépjük túl, olcsó IKEA bútorokat kombináltam retró társaikkal, mint az étkező székek, amiket a banánleveles huzattal én magam kárpitoztam át” – osztotta meg velünk Lilla, aki már évek óta foglalkozik retró bútorok és kiegészítők beszerzésével, újra dizájnolásával. „Főként lomtalanításokon, bolhapiacokon találok rájuk. Ez a gyűjtögetés hobbiként indult, de addig fajultak a dolgok, hogy ma már egy külön kis  raktárat tartok fent erre a célra. A saját lakásomat is rendszeresen rendezgetem, cserélgetem a darabokat.” Ebben a lakásban a fürdőben található varrógépaljat a devecseri bolhapiacon vette, az étkező székeit lomtalanításon találta, a nappaliban levő komódot pedig egy ismerőse használta volna tüzelőként, ha közbe nem lép.

Megnézem
Összes kép (8)

A retró bútorok mindenkinek csábítóak, hiszen olcsón beszerezhetők, és egy kis érzékkel csodás összhangot teremthetünk. A retró vagy vintage bútorok egyedi megjelenést adnak bármilyen lakásnak, ha ügyesen kombináljuk őket modern darabokkal és trendekkel, de Lilla elmondta, mire ügyeljünk: „Ha nem akarunk egy vagyont bútorfelújításra költeni, akkor figyeljünk arra, hogy szerkezetileg stabilak legyenek. A higiénia is nagyon fontos szempont, mert ezek a bútordarabok teli lehetnek bogarakkal, élősködőkkel, és könnyen behurcolhatjuk a lakásba az ágyi poloskát és egyéb nem kívánatos vendégeket.” A retró bútorok azért is mutatnak olyan jól, mert ez a stílus egyrészt erős kontrasztot képeznek a mai fejlett technológiával, másrészt egyfajta egyensúlyt is teremtenek. „Idén például nagyon divatos lakberendezési trend a környezet felé fordulás, így a szobanövények, a  zöld szín és a botanikai printek – ezeket én is figyelembe vettem a lakás berendezésénél. A trópusi mintás textileket kiválóan hangsúlyozza a lágy szürke falfelület, amit letisztult fehér plafon és laminált padlóburkolat vesz körbe. A végeredmény szerintem se nem kommersz, se nem avítt, hanem egyszerre praktikus, letisztult és hangulatos.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top