Otthon

Rezsicsökkentés pécsi módra: szélturbinát tettek a panel tetejére

Az országban először egy saját tengelye körül, körhinta módjára forgó szélturbinát telepítettek egy pécsi tízemeletes tetejére.

Országban elsőként került szélturbina egy panelház tetejére, Pécs legnagyobb tömbházas lakótelepének egyik tízemeletesén működik az áramtermelő berendezés – írja a SzabadPécs.

Persze nem az utak melletti mezőkről ismert hatalmas propellert rakták fel a tetőre. Az 5-6 méter magas, zöld lapátokból álló szélturbina a saját tengelye körül pörög, mint egy körhinta. Az ármérője 2,5-3 méter, és szélcsendes időben is dolgozik.

A 2 kilowattos berendezés a lépcsőház és más közös helyiségek, illetve a ház liftjének üzemeltetéséhez szükséges elektromos áramot termeli meg a 42 lakásból álló házban.

A beruházás 3 millió forintba került – a pénzt a lakók dobták össze –, és 8-10 év alatt térülhet meg. Azért döntöttek a szélenergia mellett, mert a háztetőre nem fért volna el a szükséges mennyiségű napelem.

Az újítás miatt már az ország számos pontjáról megkeresték a házat kezelő Kertváros Lakásfenntartó Szövetkezetet, többen be is jelentkeztek, hogy személyesen is megnéznék a szerkezet működését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top