Otthon

Elképesztő mértékű adósságuk van a magyar társasházaknak

Sok esetben már nem lehet behajtani ezeket a tartozásokat.

Nagyjából 4, 5 milliárd forinttal tartozik 750 ezer panellakás Magyarországon – írja a Népszava Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének (MTOSZSZ) kimutatására hivatkozva. Ezenkívül, ha hozzáadjuk ehhez az 1,2 millió hagyományos társasház és lakásszövetkezeti otthon kintlevőségét, a tartozás megközelíti a 7 milliárd forintot. A tartozások összesen 4,5 millió embert érintenek.

Kaplonyi György, az MTOSZSZ elnöke szerint sok esetben már nem is lehet behajtani az adősságot: a munkanélküliek és a devizahitelesek különösen problémásnak számítanak, ők az adósok 60 százalékát teszik ki. A társasházak felügyeleti jogát a jegyzők látják el, de nekik nincs elegendő jogi eszközük arra, hogy törvénysértés esetén visszatartó erejű szankciókat tudjanak alkalmazni, ezért is gondolja az MTOSZSZ elnöke, hogy szükség lenne egy a közös képviselők működésére vonatkozó, átfogó törvényre. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top