nlc.hu
Otthon
Ezeknek kell rendben lenniük, hogy az otthonod mindig csúcsformában legyen

Ezeknek kell rendben lenniük, hogy az otthonod mindig csúcsformában legyen

Van, aminek mindig rendben kell lennie.

Akár most költözöl, akár már évek óta élsz ugyanabban a lakásban, bizonyos dolgokat mindig kézben kell tartanod, hogy otthonod jó állapotban maradjon

Évente

A kártevők elleni védekezés karbantartását egyik évben sem hanyagolhatod el. Ellenőriztesd a lakást szakemberrel, és ha nagy a baj, kérj irtást, ha nincs vész, ügyelj arra, hogy megfelelő csapdákat állíts fel a kártevők ellen. 

Ha házban élsz, ugyanilyen fontos a tető megvizsgálása, neholy lyukas vagy nagyon repedt legyen. Kiváltképp ügyelj a beázásokra, ezeket a házon belül, a plafonon is jól láthatod, ha barnás foltot vagy repedező festéket látsz.

Havonta

Tisztítsd ki a mosógéped. Nem jó, de muszáj, különben mit sem ér, hogy egy mocskos gépből veszed ki a tisztának hitt ruhát. Te sem akarod, hogy a penészgomba és a büdös szag átjárja a gépet és vele együtt a ruhákat. 

Fertőtlenítsd a sütőt, és ha van, a szagelszívót. Távolítsd el a szűrőket mindenhonnan, áztasd őket mosogatószeres meleg vízbe, majd súrolókefével alaposan tisztítsd meg őket. A sütő tisztításához vízben feloldott szódabikarbónát ajánlunk, amivel kend át a gép belsejét és hagyd a felületen egy éjszakán át. Reggel fújd le ecettel és alaposan töröld le.

Az akasztókkal varázslatos módon tudsz helyet spórolni. Lehet akasztó az akasztós szekrény ajtaján belül, hogy oda tedd a sálakat, öveket, sőt akár lehet akasztókon tárolni a konyhában a nyeles lábosokat és serpenyőket, amivel egy nagy rakás helyet szabadítasz fel a szekrényben.

Csaptelepek tisztítása. De nem ám csak kívül, hanem belül is. Amit csak tudsz, nyiss szét, a szellőzőnyílásokat és lefolyókat alaposan tisztítsd meg, hogy a vízsugár rendesen tudjon jönni, és ne duguljon el semmi.

Hetente

Cseréld, és mosd ki az ágyneműd. Bár láthatatlan, de megannyi poratka és baktérium tanyázik a takarókon, a lepedőn vagy akár a párnádon. Te sem szívesen hajtanád a fejed egy bacilusoktól hemzsegő huzatra, nem?

Ha van mennyezeti ventilátorod, esetleg olyan légkondicionálóval rendelkezel, amivel fűteni is lehet, és használod is, töröld át őket heti egy alkalommal. 

Forrás: TWENTY20

Naponta

Tartsd rendben a szobákat. A szétszórt ruhákat, játékokat szedd össze, tedd a helyükre az elmozdított dolgokat, a kanapén álló párnákat egyengesd ki, a takarókat hajts össze, és persze ágyazz be mindig. Hidd el, jó érzés munka után egy tiszta vagy legalábbis rendben lévő lakásba érkezni és megpihenni.

Töröld le a felületeket, mint a konyhapult, a fürdőszobában a mosdó, a kád vagy az asztalok.

Ha nem is naponta, de hetente többször vidd ki a szemetet, előtte pedig feltétlenül ellenőrizd, nem büdösödik-e valami a hűtőben, amit ideje lenne már kidobnod.

PureWow

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top