Otthon

Karácsony előtti nagytakarítás kisujjból? Így csináld!

Nem jó az utolsó pillanatra hagyni a nagytakarítást, és az sem mindegy, mivel és hogyan dolgozol.

Te hányszor csinálsz nagytakarítást egy évben? Ugye nem is olyan nehéz összeszámolni. Hogy miért van így, nem egyértelmű, de az egészen biztos, hogy a legtöbben az ünnepek előtt vetik bele magukat a takarítás útvesztőibe – mintha nem lenne elég dolgunk ilyenkor ezen kívül. Ám ha már így van, mindenki megpróbálja legegyszerűbben megoldani a ház rendbe tételét, ami persze nem jelenti azt, hogy ez az alaposság kárára menne. Akik gyakorlottak, jól tudják, hogy egy-egy jól megválasztott masina mekkora segítség ilyenkor. A szuper porszívó aranyat ér, ehhez kétség sem férhet, hiszen ha az mindig összeszedi a port, a nagytakarítások alkalmával nem kell órákat a szőnyegek felett görnyednünk és a legnagyobb családi ünnepek kavalkádjában sem bukkannak elő rejtélyes porcicák a kanapék alól. A vizes helyiségek fertőtlenítésében és tisztán tartásában, valamint a konyhák takarításánál pedig a gőztisztítók adnak felszabadulást azoknak, akik nem szeretik körömkefével súrolni a hajszálrepedésekben megbúvó bacikat.

Persze ahhoz, hogy a karácsony előtti nagytakarítás könnyen menjen, nemcsak a legjobb gépekre van szükség, hanem olyan jól megvalósított tervre is, amely első körben meggátolja, hogy a piszok és a rendetlenség legyen úrrá a házban, másodsorban pedig olyan tudással vértezi fel a munkaerőt, amely egyszerűvé teszi még a nehéz munkákat is. Olyan praktikákat hoztunk, amelyek ebben segítenek.

  • Mindig fentről lefelé haladj a takarítással. Lehet, hogy most az jár a fejedben, hogy egészen biztos, hogy mindenki így tesz, de csak figyeld meg magad és rájössz, hogy bizony tudatosan is koncentrálnod kell erre, mert adódnak olyan helyzetek, ahol kétszer dolgozol, holott ha ezt a szabályt szem előtt tartod, időt és energiát spórolsz meg. 
  • Nemcsak a függőleges irányra érdemes figyelni, hanem arra is, hogy a helyiségben hogyan halaszd. Az okosok azt javasolják, hogy indulj ki egy sarokból és az óramutató járását követve folytassuk a tisztítást, pakolást. Így garantáltan rendszerben dolgozunk, ami növeli a hatékonyságot és biztos, hogy nem hagyunk ki területeket.
  • Ugyan nem közvetlenül a nagytakarításhoz kapcsolódik, de az eredménye oda vezet: ha valami kiömlik, kiborul, kiszóródik vagy széthullik, azonnal tedd rendbe, szedd össze, töröld fel vagy áztasd be, amit kell. Így ugyanis rengeteg energiát spórolsz meg, arról nem is beszélve, hogy a baleset hevében könnyebben és gyorsabban lereagálod a helyzetet és ha meg is oldod, nem görgetsz további nehézségeket magad előtt. Úgyis mindig van mit csinálni, ne nehezítsd a dolgod.
  • Ha szivaccsal kezdesz takarítani, mindig fertőtlenítsd ki előtte. Az ugyanis telis tele van baktériumokkal, és ha fertőtlenítés nélkül használod, alaposan szétszórhatod a bacikat a lakásban. Más sem hiányzik, mint hogy a karácsony előtti nagytakarítással cuki kis fertőzéseknek készítsd elő a házat. Akkor teszed a legjobbat, ha nemcsak a munka megkezdése előtt, hanem annak végeztével is bedobod a mikróba a szivacsot a sterilizálás jegyében.
  • A hatékony munka egyik támpontja az időbeosztás. Ha hiszed, ha nem, úgy végzel a leghamarabb a teendőiddel, ha előre meghatározod, hogy mire mennyi időt szánsz. Aztán persze mérd is le, tudd, mihez tartsd magad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top