Otthon

A három kismalac is megirigyelné ezt a szuper házikót

A különleges épület teljes mértékben újrafelhasználható anyagokból készült, de legalább egy évszázadig állja az elemek támadásait.

Míg a mese szerint a három kismalac szalmából, fából és kőből építette a házát, az építészet Nobeljének is nevezett Pritzker-díjjal kitüntetett Shigeru Ban kartonpapírt választott alapanyagként a Wikkelhouse nevű projektjéhez.

Az aprócska házat az amszterdami Fiction Factory építészstúdió „színeiben” tervezte meg. Az építmény lényege, hogy a falakat 24 rétegnyi, rendkívül erős kartonpapírból készítették el. Erre utal a neve is, a wikkel ugyanis csomagolópapírt jelent holland nyelven. Az épület tervezése során ráadásul a fenntarthatóságra is ügyeltek, a külső borításhoz felhasznált fák helyett ugyanis újakat ültetnek.

A Wikkelhouse hétvégi házként, de akár alacsony ökolábnyomú lakóhelyként is megállja a helyét (Fotó: Fiction Factory)

A Wikkelhouse-házak kívülről csaknem teljesen ugyanúgy néznek ki, a belső tér azonban – a beépített konyha és a modulárisan beépíthető fürdőszoba kivételével – testre szabható. A ház ugyanis azonos méretű szelvényekből áll, amelyekből tetszőleges mennyiséget egymás mellé lehet csatlakoztatni.

A ház külsejét borító 24 réteg kartonba egyszerűen beleforgatják a házikó vázát (Fotó: Fiction Factory)

Az alapfelszereltségű házikó csupán 600 kilót nyom, ezért nem szükséges alapot ásni hozzá, emellett egyetlen nap alatt telepíthető bárhová, ahol a leendő lakóknak szükségük van rá.

A letisztult belső tér tetszőlegesen bővíthető, alakítható (Fotó: Fiction Factory)

A Wikkelhouse alapára – a telepítést és a szállítást nem számítva – 41 000 dollárba, vagyis 10,3 millió forintba kerül. Ennyiért, ilyen szépen megtervezett házat aligha kapni máshol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top