Otthon

Ezeket a komplementer színeket alkalmazd az otthonodban

Bizonyos színek együt mutatnak a legjobban.

Otthonunk színének kiválasztása nem tartozik a legkönnyebb feladatok közé. Mivel nem váltogathatjuk kedvünk szerint, alaposan meg kell fontolni, mi is lesz a tuti befutó. Persze ez csak a fal színére vonatkozik, a kiegészítőket bármikor lecserélhetjük. Milyen színek is jöhetnek egyáltalán szóba?

Talán az általános iskolában ti is a híres színkör segítségével tanultátok meg a színeket, illetve a komplementer fogalmát. Akkor komplementer két színes fény, ha keveredésükből fehér fény jön létre. Ha két festékszín keverékéből semleges szürkésfekete jön létre, komplementer színpárokról beszélünk, melyek mindegyikében megtalálhatjuk a három alapszínt (vörös, sárga, kék). Ebben a bizonyos, tizenkét osztású színkörben a színek mindig átlósan egymással szemben helyezkednek el, a komplementer színpárok pedig a következők:

sárga-ibolya
sárgásnarancs-kékesibolya
narancs-kék
vörösesnarancs-kékeszöld
vörös-zöld
vörösesibolya-sárgászöld

Helyezzük át a tanultakat az otthonunkba. Láthatjuk, hogy a komplementer színek kombinációja különösen dinamikusak együtt, mivel egymás intenzitását erősítik, mindeközben a látvány megnyugtató és mutatós. Nézd csak!

(Narancs)sárga – kék

Forrás: Apartment Therapy

 

Forrás: Apartment Therapy

Sárga – lila

Forrás: Apartment Therapy

 

Forrás: Apartment Therapy

Piros – zöld

Forrás: Apartment Therapy

Apartment Therapy

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top