Otthon

Hónapokig rimánkodott Magdi néni az önkormányzatnak, hogy javítsák meg a vécéjét

Felöltözés, egy vödör víz, négy csúszós lépcsőfok és 4 hosszú perc – ennyi minden kellett a 80 éves Magdi néninek ahhoz, hogy eljusson a mosdóba.

Az idős asszony történetét az RTL Klub Házon kívül című műsorából ismerhette meg az ország. Magdi néni egy életet dolgozott le az egészségügyben. Most egyedül él egy önkormányzati bérlakásban Pécsen, elkeserítő körülmények között. Az, hogy eljusson a vécére, vagy befűtsön a lakásában, neki mindennap egy külön, megerőltető tortúra. Pedig a hivatalok könnyen segíthetnének rajta, és próbálkozott is rendszeresen náluk, de csak úgy, ahogy erre egy 80 éves ember képes – magyarul rendszerint lepattant róluk.

A házban három lakáshoz tartozik egy vécé, amit mindig le kell önteni, mert a tartály nem jó, el van zárva. A fűtéshez használt fát a pincében tárolja az asszony. Egy napra 3 vödör fa kellene, hogy meleget tudjon csiholni. A szobában este, a konyhában reggel rak a tűzre. Már ha épp van pénze arra, hogy felhordassa a pincéből a tüzelőt. Van egy segítője, aki vödrönként 500 forintért felviszi neki. Vagyis az, hogy meleg legyen, napi 1500 forintjába kerül Magdi néninek.

Az idős néni évente megpróbálja elintézni, hogy kaphasson egy kisebb, de komfortos lakást. A illetékes hivatal szerint pályáznia kellene, ehhez azonban 700 ezer forint önerő kell, amit a felújításra kell költeni. Magdi néni 104 ezer forintos nyugdíjából azonban erre nem futja.

Ősz óta többször bejelentette azt is, hogy rossz a vécétartály, de nem történt semmi. A Házon Kívül írásban érdeklődött is a pécsi önkormányzatnál. Válaszukból az derült ki, hogy a vécé javítása a lakó dolga, de a levélváltást követő napon mégis kimentek, és megszerelték. Arra viszont nem válaszoltak, hogy kaphat-e valaha komfortos lakást Magdi néni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top