Mostanra már nem csak az ínyencek körében nagyon népszerű a medvehagyma: szinte nincs is olyan háztartás, ahol ne készülne tavasszal legalább egy jó medvehagymás fogás. Kapóssága nem meglepő, az erőteljesen fokhagymára emlékeztető illatú medvehagyma ugyanis szuperül felélénkíti a télen ellustult szervezetünket: kiváló bél- és vértisztító hatású, ráadásul nagyon jó a kora tavaszi felső légúti megbetegedésekre is.
A medvehagyma gyűjtése
Ha szeretnénk összekötni a kellemest a hasznossal, mindenképpen keressük fel Magyarország medvehagymában leggazdagabb vidékeit, és egy hétvégi kirándulás keretén belül be is gyűjthetjük a család medvehagymaadagját. A gyűjtés során figyeljünk arra, hogy a medvehagyma évelő növény, tehát csak a leveleit szüreteljük le, a gyökereket hagyjuk a földben, így jövőre is biztosítva lesz a medvehagyma-utánpótlás. Fontos, hogy ne keverjük össze a gyöngyvirággal, amely súlyosan mérgező növény.
A medvehagyma ünneplése
Idén 15. alkalommal rendezik meg a Medvehagyma Fesztivált a Pécshez közeli Orfűn: a környékbeli erdős részek medvehagymában gazdagok, ezért április 14-15-én közös ünneplésre hívják a tavasz és a medvehagyma szerelmeseit. Nemcsak gyűjteni lehet majd a medvehagymát a Pécsről induló kisvonatokról le-és felszállva, hanem kóstolni is a belőle készült ínyencségeket: medvehagymaleveseket, bográcsos, grillen sült finomságokat, kolbászokat, húspogácsákat, kenyérlángosokat, pogácsákat és sós csigákat. A medvehagymás hétvégét főzőverseny, séfbemutató, a gyerekeknek pedig főzőtanfolyam színesíti.