nlc.hu
Otthon

Medvehagyma a Mecsekben

Zöldell a Mecsek, előbújt a medvehagyma

Egyre többen mennek medvehagymát szüretelni az erdőbe a Mecsekben.
Medvehagyma

Már megjelent a tavasz hírnökeként is jegyzett, jellegzetes fokhagymaillatú medvehagyma Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin – írja a Bama.hu.

A Mecsek az ország egyik legismertebb medvehagyma-termő területe, a piacokon is sokan árulnak medvehagymát, és egyre több a szüretelő az erdőben is.

A Mecsekerdő Zrt. azon területein, amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt, saját felhasználásra a korábbi évekhez hasonlóan fejenként napi két kilogramm szedhető a vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövényből.

A védett területeken – 2021-es átmeneti évet követően – 2022-től megszüntetik a medvehagymagyűjtést a Mecsekerdő kezelésében lévő védett területeken. Itt idén a gyűjtés – a kíméleti területek kivételével – az eddigi eljárásrendnek megfelelően, természetvédelmi engedély alapján, az erdőkezelővel kötött engedéllyel lehetséges.

A nem védett területeken továbbra is lehet gyűjteni medvehagymát kereskedelmi célra, de az így árusított medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik. A Mecsekerdő által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehetett megvásárolni, az idei szezontól kezdve online árverésen.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI/Varga György)

Medvehagymás receptek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top