Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

A legjobb dolog márciusban: indul a medvehagymaszezon!

Végre itt a tavasz, és vele együtt a medvehagymaszezon is. Irány az erdő vagy a piac, hoztunk pár szuper receptet, amit érdemes kipróbálni. De igyekezzetek, mert nem tart sokáig a szezon!

A legjobb dolog márciusban a medvehagyma! Gasztrofronton legalábbis egyértelműen. Amióta újra népszerű lett, minden évben a medvehagyma jelenti a tavasz kezdetét. Ilyenkor végre friss ízeket kapnak az ételek, ami már nagyon ránk fér a hosszú tél után. Ki kell használni ezt a pár hetet, mert ha a szezonja lefutott, legfeljebb fagyasztva vagy porrá törve lehet megvenni, ami azért messze nem az igazi élmény. Ha tehát meglátod a piacon, csapj le rá, és használd, amíg csak megveheted.

A medvehagyma igazi immunerősítő vitaminbomba. Fő hatóanyaga az allicin, ami a fokhagymában is megtalálható, és a medvehagymában is igazi természetes antibiotikumként működik, mindenféle vírus, baktérium és gomba ellen hatékony. Egy esetleges tavaszi méregtelenítő kúrába is beépíthető, mert tisztítja a vesét és a húgyhólyagot. Fogyasztható nyersen, főzve, salátaként, de használhatjuk levesek, főzelékek, pestók ízesítésére is. Sütőbajnokok bátran belesüthetik a kedvenc kenyér vagy kiflireceptbe is. Ám mivel enyhe véralvadásgátló hatása van, műtét előtt nem ajánlatos csemegézni belőle.

Miért medvehagyma? Állítólag a medvék téli álmuk után ezt a növényt keresték, hogy méregtelenítsék szervezetüket, és felkészüljenek a tavaszra, mások szerint nevét hatalmas, “medveerős” gyógyerejéről kapta.
 

Medvehagymás pogácsa

 
 
Medvehagyma minden mennyiségben

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 2 púpozott kávéskanál só
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 csokor medvehagymalevél
  • + még egy tojássárgája sütés előtt a pogácsák tetejére

(Célszerű este begyúrni, egész éjjel hűtőben pihentetni, és másnap kisütni.)

1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral. Közben a lisztet a sóval és a vajjal elmorzsoljuk, a közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük az élesztős masszát, a tejfölt, a tojássárgákat, és összegyúrjuk, majd hideg helyre tesszük.
2. A medvehagyma szárait levágjuk, leveleit lemossuk és apróra vágjuk.
3. A tésztát kb. fél cm vastagra nyújtjuk, rászórjuk a hagyma felét és feltekerjük, mint a bejglit.  A rúd két végét kicsit benyomkodjuk, hogy a hagymalevelek ne szóródjanak ki, és egyik végét felülre, a másikat aláhajtjuk, és a tetején egy kicsit az egészet lelapítjuk. 20 percig pihentetjük a hűtőben, lezárt edényben, hogy a hagyma erős szaga ne járja át a hűtőt.
4. Kivesszük a hűtőből, újra kinyújtjuk, rászórjuk a hagymalevél másik felét, és ismét feltekerjük, hajtjuk, lapítjuk, hűtőben pihentetjük.
5. A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, tetejét éles késsel kb. egyharmadáig bevagdossuk, és pogácsákat szaggatunk belőle.
6. Kivajazott tepsire rakjuk, kb. fél óráig pihentetjük, közben a sütőt 210-220 fokra előmelegítjük.  
7. A pogácsák tetejét egy tojássárgájával lekenjük, és addig sütjük, míg a teteje szép sárga nem lesz.

Medvehagymás nokedli

 
Medvehagyma minden mennyiségben

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 40 dkg liszt
  • 1 csokor medvehagyma
  • 4-5 tojás
  • fejes saláta
  • 1-2 kanál olaj

A nokedli összeállításához keverjük el a 2 tojást a vízzel és a tejjel, majd fokozatosan szórjuk bele a lisztet, mindig átkeverve. Egy nagy lábosban forraljunk vizet, és szaggassuk bele a galuskákat. Szűrjük le, ha kész, és tartsuk melegen. A medvehagymát mossuk meg, és vágjuk fel. Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat, és fonnyasszuk meg rajta a medvehagymát. Üssük hozzá a tojásokat, keverjük össze, és adjuk hozzá a kifőtt nokedlit is. Ízesítsük csipetnyi sóval.
Tálalhatjuk hagyományosan fejes salátával.

 

Medvehagymapestós spagetti roston sült csirkemellel

Indul a medvehagyma szezon!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 egész csirkemellfilé
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1,5 dl olívaolaj + a csirkemell sütéséhez
  • negyed citrom
  • 5 dkg frissen reszelt parmezán
  • 40 dkg spagetti

A csirkemelleket szeleteljük fel, enyhén sózzuk be, szórjuk meg frissen őrölt borssal. A medvehagymát késsel vágjuk apróra, tegyük a botmixer táljába, adjuk hozzá az olívaolajat, pár csepp citromlevet, kevés sót, frissen őrölt borsot. Turmixoljuk le az öntetet! A parmezánt reszeljük le, keverjük el az öntettel! Forraljuk fel a tészta vizét! Amikor forr, sózzuk, adjuk hozzá a tésztát, főzzük ki. A csirkemellszeleteket süssük ki hirtelen felforrósított teflonserpenyőben, kevés olajon. A megfőtt tésztát szűrjük le, keverjük el a medvehagymapestóval. A csirkemellel tálaljuk.

Medvehagymás–túrós rétes

Hozzávalók:

  • 1 csokor medvehagyma
  • 20 dkg juhtúró
  • 25 dkg tehéntúró
  • 2 ek. búzadara
  • 1 egész tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
  • só, frissen őrölt bors
  • 6 réteslap
  • 5 dkg vaj, olvasztva

A medvehagymát csíkozzuk fel vékonyra. A túrókat keverjük össze, keverjük el a medvehagymával, a darával, az egész tojással, sózzuk, borsozzuk. A réteslapokat kenjük meg olvasztott vajjal, 3-3 lapot rétegezzünk egymásra, töltsük meg őket a túrós töltelékkel. Szorosan tekerjük fel mindkét rétest. Kenjük meg a tetejüket az 1 evőkanál vízzel elkevert tojássárgájával, és 180 °C-ra melegített sütőben süssük 25 perc alatt ropogósra.

Medvehagymás avokádókrém

 
 
Medvehagyma minden mennyiségben

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb érett avokádó
  • 1/2 lime facsart leve
  • 6-8 nagyobb medvehagymalevél
  • 5 ek. olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 4 koktélparadicsom

Az avokádót megtisztítjuk, magját kiszedjük. A húsát felkockázzuk, a lime levével meglocsoljuk, majd az olajjal, a medvehagymalevelekkel összeturmixoljuk. A paradicsomokat megmossuk, felkockázzuk, és az avokádókrémhez keverjük. Sóval, borssal ízesítjük.

Borsókrémleves medvehagymával

 
 
Medvehagyma minden mennyiségben

Hozzávalók:

  • 60 dkg (mirelit) zöldborsó
  • 1 csokor újhagyma
  • 3 ek. olaj
  • 15-20 levél medvehagyma
  • 5 ek. tejszín
  • frissen őrölt bors

Az újhagymát megmossuk, felkarikázzuk, majd egy lábast felhevítünk, beleöntjük az olajat, és a hagymát megfonnyasztjuk rajta. Az újhagymához adjuk a borsót, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha elkészült, leturmixoljuk, és sóval, borssal ízesítjük. Belekeverjük a tejszínt, és a medvehagymát is beleturmixoljuk. Itt már nem főzzük!

Friss, üde, zöld krémlevest kanalazhatunk a végén, melyet tovább bolondíthatunk parmezánnal, krutonnal, grissinivel vagy pirított szalonnakockákkal.

Medvehagymás burgonyakrémleves

Indul a medvehagyma szezon!

Hozzávalók:

  • 40 dkg burgonya 
  • 1 l zöldségalaplé
  • 0,05 kg medvehagyma 
  • só, bors, 
  • 0,1 l tejszín 
  • citromlé
  • 0,05 kg vaj

Két-három szem burgonyát megfőzök zöldség alaplében, amikor már majdnem kész, hozzáadom a medvehagyma nagy részét durvára vágva. Lepürésítem botmixerrel, majd hozzáadom a tejszínt. Éppen csak egyet rottyanjon a tűzön. Sóval és borssal ízesítem, majd hideg Rama-val dúsítom, ettől szép, bársonyos lesz az íze és az állaga. Tovább nem is melegítem, viszont egy fél citrom levét is belecsavarom, mert az szerintem kiválóan élénkíti ezt az amúgy kissé lusta levest.

A csészében a levest a finomra vágott meghagyott medvehagymalevéllel tálalom, de mehet rá pár csepp petrezselyem-, vagy snidlingolaj is. 

Csirkemell medvehagymás szósszal

Indul a medvehagyma szezon!

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 3 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 2 szál újhagyma
  • 40 dkg medvehagyma
  • só, bors

A kettévágott csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, majd a vajon mindkét oldalukat szép pirosra sütjük. Kivesszük a húst a serpenyőből, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékon megpároljuk a felkarikázott újhagymát. Rádobjuk az apróra vágott medvehagymát, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt puhára pároljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, néhány perc alatt összeforraljuk. 
A mártást a csirkemellre kanalazzuk, és rizzsel vagy sült burgonyával tálaljuk.



Medvehagymás szűzpecsenye vajas tésztában

Gyors ebéd: medvehagymás szűzpecsenye vajas tésztában

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg sertésszűz
  • 1 ek. étolaj
  • 1 tojás
  • 4 darab 10x20cm-es vajastészta-lap
  • 15-20 levél medvehagyma
  • só, bors

A szűzpecsenyét előkészítjük, sózzuk, borsozzuk, kevés zsiradékon körbesütjük. Közben a szűz nagyságának megfelelő vajas tésztát kiterítünk, ráhelyezzük a medvehagymát (ennek hiányában használhatunk más zöld levelű növényt is, például spenótot, mangoldot, kelkáposztát), és beletekerjük az elősütött szűzpecsenyét. A tészta tetejét felvert egész tojással megkenjük, és forró sütőben 200 fokon 12-15 perc alatt készre sütjük.

Köretként nagyon finom mellé a töltött kelkáposzta. Ehhez egy fej káposzta leveleit megfőzzük bő, forró, sós vízben. Kb. 10 cm átmérőjű köröket vágunk belőle, fóliára helyezzük, és a közepébe tölteléket rakunk. Ez úgy készül, hogy apró kockára vágott, kisütött szalonnán 2 evőkanál tejszínnel megpárolunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát (ezt célszerű előző nap elkészíteni és hűtőben kihűteni).

A levelek közepébe kanalazzuk a tölteléket, a fólia segítségével kis gömböket készítünk, amit jó alaposan megkenünk, nehogy a főzésnél víz kerüljön bele. Ha elkészültek, forró vízben 2-3 perc alatt átmelegítjük, majd kicsomagoljuk őket.

 

Címlap

top