Otthon

Luxussá válhat a Balaton

Hihetetlen mértékben nőttek az ingatlanárak a tó körül, a legfelkapottabb településeken egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a lakásvásárlást.

Átlagosan 315 ezer forint volt a lakóingatlanok négyzetméterára a Balaton északi partján április elején. Ez több mint 20 százalékos drágulást jelent éves szinten – írja a Napi.hu az Ingatlan.com adatai alapján.

Balatonfüreden a lakások négyzetméterára 650 ezer forintra nőtt. A családi házaknál átlagosan 377 ezer forintba, nyaralóknál pedig 440 ezer forintba került egy négyzetméter. Zala megyében ennél jóval olcsóbbak az ingatlanok, 257 ezer forintra nőtt az átlagos ár.

A déli parton, a Somogy megyei lakóingatlanok négyzetmétere egy év alatt 16 százalékkal, 280 ezer forintra nőtt. Siófokon a házak 25 százalékkal drágultak, egy négyzetméter 313 ezer forintba került. A lakásoknál 8 százalékos volt az emelkedés (654 ezer forint), a nyaralóknál pedig 16 százalékkal emelkedtek az árak (433 ezer forint).

A szakértő szerint leginkább a vízparthoz közeli ingatlanok drágultak, amiben a turisztikai és lakásfejlesztések játszottak szerepet.

Népszerű a Velencei-tó is, mivel közel van a fővároshoz, sokan pedig állandó lakóhelyként tekintenek rá. Gárdonyban és Velencén a nyaralók négyzetméterára 18 százalékkal, 300 ezer forintra nőtt.

A Balatonnál és a Velencei-tónál tovább folytatódhat az áremelkedés, ezért a legfelkapottabb településeken egy közepes állapotú nyaraló vagy lakóingatlan megvásárlása is nehezen megfizethető luxussá válhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top