Otthon

Ettől a 12 holmitól szabadulj meg sürgősen a gardróbodból

Elkötelezett híve vagyok Marie Kondo szelektálási módszerének, rendszeresen válogatom át a ruháimat, mégis olyan, mintha mindent ellepne a cucc, sehogy sem sikerül a végére érni.

Igaz, eddig csak azt az irányelvet követtem, amit Kondótól lestem el: minden ruhadarabnál elgondolkodom, hogy jó érzéseket kelt-e bennem. Úgy tűnik, sokkal több ruhánál érzem még mindig azt, hogy hozzám tartozik, pedig igazából a felét sem hordom. Valahogy így van ezzel több száz ezer más nő is, nekik is kidől a szekrényből a ruha, és ugyanúgy állnak reggel tanácstalanul, hogy mégis mit vegyenek fel.

Márpedig az átlátható ruhatárnak nincs más titka, csak a rendszerezés és szelektálás. Ott kell kezdeni, ahol nem annyira fáj, például a következő 12 holmitól nyugodt szívvel azonnal megszabadulhatsz.

Régi kosztümök

Ha olyan irodában dolgozol, ahol kosztümöt kell hordani, akkor alaposan nézd át, melyik az, amelyiken folt van, nem trendi már, vagy csak ráuntál, és nem szívesen veszed fel. Nagyon kicsi az esélye, hogy később úgy gondolnál vissza bármelyikre, hogy azt kívánod, bár megtartottad volna.

Koszorúslányruhák

Nem egyszerű persze, mert emlékek kötnek hozzá, és még drága is volt, de az a helyzet, hogy nem fogod többé felvenni, ezért teljesen feleslegesen tartogatod. Inkább add el egy használt ruhás oldalon.

Ajándékba kaptad, és már akkor is utáltad

Nehéz ügy, mert az érzelmi töltetet nem lehet kiölni a ruhákból és egyéb tárgyakból, mint például abból a kis kabátkából, amit az anyukád olyan lelkesen turizott neked, de soha az életben nem vennéd fel. Csak a helyet foglalják, már betöltötték a küldetésüket, amikor meglepetést szerzett valaki neked ezekkel az ajándékokkal, nyugodtan válj meg tőlük.

Kinyúlt ruhák

Engedd el azt a kedvenc, kinyúlt nyakú, rongyos aljú pólót is, aminek már a színe is kérdéses, annyit mostad. Adj helyet új – kevésbé rongyos – kedvenceknek.

Amiket csak azért tartogatsz, mert sokba kerültek

Pillanatnyilag jó ötletnek tűnt a boltban 40 ezret elverni egy ruhára, ami aztán otthon már nem is tetszett annyira, és nem hordtad végül az elmúlt egy évben egyszer sem. Megértem, mind szoktunk ilyen botorságot csinálni. De csak azért ne vedd el magad elől a teret – és átvitt értelemben a levegőt –, mert sajnálod, hogy milyen drága volt, és bűntudatból ott tartod a gardróbban.

gardrób szelektálás tippek

Részlet a Szex és New York című sorozatból – Forrás: iMDb

Kényelmetlen cipők

Csak kicsit nyomja a lábujjadat, szorítja a rüsztödet, nem baj, jó lesz az még. De mire? Mert hát végül is arra nem jó, hogy viseld a lábadon, hiszen az első sarokig is fájdalmas benne elsétálni. Engedd inkább szabadon.

Összegabalyodott nyakláncok

Ha már nem tudod a bizsunyakláncokat kibogozni, akkor engedd el őket. Ez természetesen nem vonatkozik az aranyra és ezüstre, azokkal tegyél azért pár próbát.

Ingyenes pólók

Kaptad elsőéves főiskolás korodban, még gólyatáborban, szép emlék, de már nem szolgál semmire. Valószínűleg soha többé nem fogod viselni.

Munkásruhák

Az, amiben kertészkedni és lakást festeni lehet, mert már úgysem jó semmire, összekenni pont megfelelő lesz. Jó az, ha van egy ilyen szett a gardróbban, de annál több nem kell, szelektáld kegyetlenül ki a felesleget.

A „majd megvarrom” halom

Ha nem varrtad meg a sérült ruhadarabokat, nem vitted el cipészhez a cipőket fél éve, akkor már nem is fogod. Nézd meg, mi az, amihez mindenáron ragaszkodsz, azokat emeld ki a halomból, és javítsd meg, vagy mehet a zsákba.

Az összes textilszatyor, amit nem szeretsz

Gyűlnek a textilszatyrok a gardróbban, mintha nem lenne holnap, pedig igazából csak egy-kettőt szeretsz közülük, azokat használod a napi bevásárlásra, a többi meg csak ott porosodik a fiókban. Itt az ideje, hogy megválj azoktól a szatyroktól, amik nem a szíved csücskei.

Azok a cuccok, amik jók lesznek még valamire

A múltkori szelektálásnál megkegyelmeztél pár ezer ruhadarabnak, bizonytalankodtál felettük, hogy egyszer még jól jöhet, jó lesz az még valamire. Ha azóta eltelt fél év, és még mindig ott üldögélnek kihasználatlanul, akkor az azt jelenti, hogy nem lesznek jók semmire.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top