Otthon

Ezek a világ legélhetőbb városai

Sajnos Budapest nem került fel a 25-ös listára. Viszont az egyik dobogós itt van, a szomszédban.

Nyilván nem nagy kunszt kitalálni, hogy a szóban forgó dobogós Bécs – az osztrák főváros a harmadik helyet szerezte meg a Forbes által közölt listán, amelyet a Monocle című magazin állított össze. A lajstrom összeállításakor az életminőség volt a döntő szempont, vagyis az, hogy milyenek a közszolgáltatások, és mennyire lehet összeegyeztetni a munkát és a szabadidőt.

A legélhetőbb városok listájának első helyén München végzett, a második Tokió. Összességében pedig azt mondhatjuk, hogy Európa északi része igazán kiemelkedően szerepelt. A top 25-be bekerült ugyanis Oslo, Amszterdam, Helsinki, Stockholm és Koppenhága is.

A listavezető Münchenről azt írták, olajozottan működnek a dolgok: a tömegközlekedés kényelmes és tiszta, jó a közbiztonság, a város repteréről pedig több mint 200 desztináció érhető el közvetlenül. A város 18 egyetemének köszönhetően rengeteg a külföldi diák, és München környéke – kiváló elhelyezkedésének, az Alpok, tavak, folyók közelségének köszönhetően – remek túrázási, síelési és kerékpározási lehetőségeket tartogat.

A város gazdasági szempontból is kiemelkedik: a munkanélküliség alacsony, autóipari, biotechnológiai és mérnöki iparágakban is jól teljesít a város, és bár az ingatlanárak itt a legmagasabbak Németországban, ha New Yorkhoz vagy Hongkonghoz hasonlítjuk, még mindig jóval olcsóbbnak számít a város.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top