Otthon

Ezek a legjobb világítások az otthonodba

Sokan nem foglalkoznak vele eleget, pedig a világítás nagyon sokat számít abban, milyen hangulatot áraszt az otthonod.

Nyilván nem mindegy, hogy alapvetően mennyire világos a lakásod, ahogy az sem, hogy mekkora. Ahhoz, hogy az otthonod jól megvilágított lakóhellyé váljon, nézd meg az alábbi tippeket.

Meleg fények

Az otthonodban lévő világításnak arra kell törekednie, hogy barátságos és hívogató legyen a hangulata, nem olyan, mint egy hideg váróteremben. Ehhez Marie Burgos belsőépítész azt javasolja, hogy inkább a lágyabb, sárga fényt kibocsátó lámpákat válaszd.

Lámpaernyő

Sokaknak valószínűleg eszébe sem jut, hogy erre is érdemes odafigyelni. A lámpaernyő, ha egyáltalán használják, nemcsak díszítő elem, hanem valójában nagy különbséget mutat a fény minőségében is. Ezért fontos tudni, mi a világítási célod, vagyis ez lesz-e a fő fényforrás a szobában vagy csak kiegészítő világításként szolgál-e. A világosabb árnyalatú lámpaernyők több fényt engednek be a szobába, míg a sötétebb árnyalatok könnyebben lokalizálják a fényt, ami főleg a lámpatest felett és alatt lesz erős. Ha a célod egy fénnyel elárasztott szoba, a szakértők azt javasolják, hogy mellőzd a hagyományos lámpaernyőket, és inkább válaszd az üveg vagy rácsos típusúakat, hogy az izzókat ne takarja el semmi.

Munkavilágítás

Erről is hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A világítótestek kiválasztásánál fontos, hogy ne csak a teljes fényerőt vegyük figyelembe a helyiségben, hanem gondoljuk át, otthonunk mely területei azok, ahol fókuszált fényre van szükség bizonyos tevékenységekhez, például az olvasáshoz az íróasztalnál vagy a főzéshez és annak előkészítéséhez a konyhapulton. Utóbbi esetében például a szekrények aljára rögzített fénycsövet szokták alkalmazni a leggyakrabban.

Tükör

Alapvető tény, hogy a tükrök segítenek optikailag megnövelni a szoba méretét. A szakértők emellett azt javasolják, hogy a tükrök közvetlenül az ablakok felett helyezkedjenek el, hogy visszatükrözzék a fényt, és maximalizálják a szobában lévőt. Ez azt az illúziót kelti, hogy több ablak van, mint valójában.

Álló- és asztali lámpa

Nem foglalnak el sok helyet, viszont szuper pótlólagos fényforrásként szolgálnak a különböző otthoni tevékenységek megvilágításához.

The Silva Giant anchoring this beautiful space designed by @legaspicourts #Cerno

Cerno (@cerno_group) által megosztott bejegyzés,

Használd ki a falakat

A négyzetméterek hiányában nagyon jól jön a falakon lévő üres terület. Használj olyan fali, lógó szerelvényeket, melyek olyan szemet gyönyörködtetőek lehetnek, mint egy műalkotás, ráadásul nem foglalnak helyet az éjjeliszekrényen.

Fényerőszabályzó

Az egyetlen módja annak, hogy valódi, rugalmas világítást biztosíts az otthonodban. Ügyelj arra, hogy lehetőleg dimmerkapcsoló is legyen beépítve, melynek segítségével könnyen változtathatod a fény erősségét, attól függően, hogy éppen mennyire van szükséged.

Elle Decor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top