nlc.hu
Otthon

Másfél éve nem lehet lekapcsolni a villanyt egy iskolában

Másfél éve nem lehet lekapcsolni a villanyt egy középiskolában

Egy szoftverhiba miatt éjjel-nappal égnek a lámpák az amerikai iskolában, és a javítás bonyolultabb, mint gondolnánk.
Üres iskolai osztályterem

Egy massachusettsi középiskolában 2021 augusztusa óta nem tudják kikapcsolni az intelligens világítási rendszert, mert meghibásodott a szoftver, így másfél éve éjjel-nappal égnek a lámpák az iskolában.

A Minnechaug Regionális Középiskola egy évtizede telepítette az intelligens világítási rendszert, amivel azt remélték, hogy energiát és pénzt takarítanak meg. Ám a meghibásodás óta 7000 lámpa folyamatosan világít, ami nehezen nevezhető spórolásnak.

A probléma megoldása bonyolultabb, mint gondolnánk. A kivitelező cég ugyanis nem szerelt fel hagyományos, fizikai villanykapcsolókat, hanem minden fényforrás vezérlését a szoftverre bízták. A rendszert telepítő cég, az 5th Light többször gazdát cserélt, és most egy másik vállalat, a Reflex Lighting tulajdonában van. Nekik viszont nincs hozzáférésük a projektnél használt szoftverhez, ezért arra kényszerültek, hogy a hardvereket – a szervert, a világításvezérlő táblákat – cseréljék ki.

Ám a koronavírus-járvány okozta kínai ellátási problémák miatt az alkatrészek beszerzése is akadályokba ütközött. Az átalakítást 2022 elején kellett volna elvégezni, de folyamatosan csúsztak a munkakezdéssel.

A cég most azt állítja, hogy megkapták a javításhoz szükséges összes alkatrészt, és a jövő hónapban végre elvégzik a munkát, a lámpákat pedig újra lehet majd kapcsolni.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top