nlc.hu
Otthon

Amerikai kutatók világító növényeket hoztak létre, amiket lámpaként lehetne használni

Növényekkel világíthatunk a közeli jövőben

Amerikai kutatók érdekes felfedezése hozhatja el a fenntartható fényt.

Az amerikai MIT (Massachusetts Institute of Technology) a műszaki egyetemek közül is kiemelkedik, a tudományos világ egyik jelentős központja, számtalan kutatás és fejlesztés zajlik a falai között. Az ottani kutatók most egy egészen különleges fejlesztéssel jelentkeztek, sikerült ugyanis olyan növényeket létrehozniuk, amelyek fényt bocsátanak ki – írja az egyetem weboldala.

A növényekbe ugyanis sikerült olyan speciális nanorészecskéket beültetni, amelyek akár egy órán keresztül képesek világítani, utána pedig, mindössze tíz másodperc alatt, egy LED segítségével feltölthetőek. A fejlesztés során sikeresen kísérleteztek olyan növényekkel, mint a bazsalikom, a vízitorma és a dohány.

A szóban forgó részecskék csupán pár száz nanométer átmérőjűek, összehasonlításként, az emberi hajszál körülbelül 80 000 nanométer széles. A részecskék egy foszforeszkáló vegyület molekuláiból állnak, amelyek képesek „felszívni” a fényt, majd lassan kisugározni. A részecskéket a növények levelein található apró pórusokon keresztül lehet bejuttatni a növénybe, ahol a mezofillumnak nevezett, szivacsos növényi szövetekben vékony filmréteget alkotnak.

Világító növények válthatják a városi lámpaoszlopokat

A világító növények óriási előrelépést jelenthetnek a fenntartható világítás felé (Fotó: Getty Images)

Michael Strano professzor, az MIT vegyészmérnöki karának munkatársa, a kutatás egyik vezetője szerint ezzel nagy lépést tettek a „növényi alapú világítás” felé.

„A növények megújuló kémiai energiáját világításra használni ambiciózus elképzelés volt” – tette hozzá Sheila Kennedy, aki a Strano által vezetett kutatócsoport tagja volt. „A felfedezés gyökeresen megváltoztathatja, amit az élő növényekről és a világításhoz használt elektromos energiáról gondoltunk.”

A kutatók megállapították, hogy a mezofillumba bejuttatot részecskéket „rá lehet venni”, hogy fotonokat bocsássanak ki, anélkül, hogy ez a növénynek bármilyen károsodást okozna, ami azt jelenti, hogy a világító nanorészecskék nem akadályozzák a fotoszintézist.

„A kutatás során azt is megállapítottuk, hogy megfelelő lencsék használatával a fény felerősíthető, ezen a módon akár több mint egy méterre is el lehet világítani” – mutatott rá a kutatásban szintén részt vevő Pavlo Gordichuk. „Ez megfelelő első lépés afelé, hogy hétköznapi használatra is alkalmassá váljon a növényi világítás.”

„Ha élő növényeket ilyen technológiai célokra fel lehet használni, a növények kiválthatnák a jelenlegi, fenntarthatatlan városi világítórendszereket, ami minden, a növényektől függő faj, így az emberek számára is óriási előnyökkel járna” – mutatott rá Kennedy.

Még több tudomány az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top