Otthon

Ezért kezdj el már most készülni a karácsonyra

Még csak augusztus van, de bizony itt az ideje, hogy gondolj a karácsonyra. Nem kell most azonnal elővenni a gömböket, de anyagilag érdemes már most készülni rá.

Azt hiszed, messze van még a karácsony, pedig minden évben úgy szokott lenni, hogy elkezdődik az iskola szeptemberben, aztán kettőt pislogunk, és máris itt vannak az ünnepek. Meg az utolsó utáni pillanatra hagyott ajándékvásárlás és a teljesen üres pénztárca december 25-én. Idén lehetne máshogy, kezdjünk el előre tervezni időben, mert nem túl nagy móka úgy kezdeni az új évet minden évben, hogy le van nullázva a számlánk és azon tűnődünk, hogy mégsem kellett volna megvenni a gyereknek azt az ötödik felesleges játékot a fa alá.

Időt és pénzt spórolsz, ha már most gondolsz a karácsonyra!

Az a pár hónap, ami előttünk áll, épp elég arra, hogy kicsit spóroljunk, félretegyünk, hogy ne érjen meglepetésként a 6000 forintos lazac karácsony előtt egy nappal és ne dobjunk egy hátast attól, hogy a kinézett ajándék pont dupla annyiba kerül, mint augusztusban.

karácsony költségvetés spórolás

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Persze nem az én fejemből pattant ki, hogy már most kezdjünk el spórolni a karácsonyra, hanem a You Need A Budget oldal pénzügyi szakértői javasolják, hogy nézzük át a költségvetésünket (vagyis előbb készítsünk egyet), és határozzuk meg, hogy mennyit tudunk havonta félretenni az ünnepekre. Így sokkal nagyobb eséllyel elkerülhetjük, hogy kölcsönbe verjük magunkat karácsonykor és nem fogunk éhezni januárban sem.

A költségvetésünkbe írjuk össze egy oszlopban, hogy milyen ünnepi kiadásokra lehet számítani (gyerek ajándéka, díszek, ünnepi lakoma), és nagyjából mennyit szoktunk rá költeni. Ehhez mérten határozzuk meg azt a havi összeget, amit a következő hónapokban félre tudunk rakni a decemberi őrületre. Jól hangzik, engem meggyőztek, itt az ideje, hogy készüljek a karácsonyra.

És ti szoktatok előre készülni az ünnepre, vagy utolsó pillanatos vásárlók vagytok?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top