Otthon

Így néz ki egy gyerekbarát kert!

Valóban lehetnek egy kertben is olyan dolgok, amik veszélyt jelenthetnek ránk, a háziállatainkra vagy a gyerekeinkre. De ha ebből kiindulva szeretnénk kertet tervezni, nem lesz túl látványos az eredmény, mert a maga módján bármi okozhat bajt. Inkább nézzük meg, mik azok a dolgok, amikre tényleg oda kell figyelni!

„Persze a kert, mint minden a világon, jelenthet veszélyt a gyermekünkre, de mi is kertekben nőttünk fel és előttünk is számos generáció. Pedig kertjeink telis-tele vannak mérgező növényekkel a begóniától, az íriszen át, a leanderig, de mégsem hallunk arról, hogy bárki is mérgezést kapott volna, mert lelegelt egy tiszafát!” – mondja McMenemy Márk, aki azt is elárulja, mire érdemes figyelni!

Ésszerű óvintézkedéseket tehetünk

Nem célszerű például kerti sisakvirágot (Aconimtum tamarrum) ültetni egy kisgyerekes kertbe, mert ennek még az érintése is mérgező. Továbbá érdemes kerülni a nagyon tüskés növényeket is, mint a rózsa vagy a kaktusz. Saját tapasztalatból mondom, hogy kellemetlen időtöltés kaktusztüskéket szedegetni egy síró gyerek tenyeréből. Ha mégsem szeretnénk lemondani ezekről a növényekről, egyszerűen kerítsük el őket. A kerti medencét és tavat is barikádozzuk el, hisz ezek tényleg komoly veszélyt jelenthetnek egy csetlő-botló kis emberre.

Nem túl jó ötlet nagyon pedáns és sérülékeny kertet fenntartani, amíg a gyerekek fel nem nőnek, mert elkerülhetetlen, hogy néhány növény taposásos vagy focilabda-terheléses teszten essen át. Ami nem annyira a gyerek, sokkal inkább a kert gondozójának idegállapotára jelent veszélyt.

kert gyerek

Tehát akkor milyen is a gyerekbarát kert?

Buja, tágas, tele illatokkal, színekkel és felfedezésre váró zugokkal, hogy az az emberpalánta ne csak egy táblagép képernyőjén tapasztalja meg ezt a gyönyörű világot!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top