Otthon

Szolgálati lakások lehetnek a bedőlt devizahitelesek ingatlanjaiból

Alapjaiban változhat meg a bedőlt lakáshitelek miatt Nemzeti Eszközkezelő birtokába jutott lakások kezelése. Egy új törvénytervezet lehetővé tenné, hogy a volt tulajdonosok részletre visszavásárolják ingatlanjukat, vagy bérlőként élhetnének benne tovább, a tulajdonos pedig az állam vagy az önkormányzat lenne.

Egy új törvényjavaslat teljesen új alapokra helyezné a törleszteni nem tudó hiteladósok lakásainak menedzselését – írja az Mfor. A lap szerint a bebukott banki tartozást átvállaló Nemzeti Eszközkezelő tulajdonképpen egy ingatlanközvetítő irodává alakul át, a birtokába jutott ingatlanok egy részéből pedig egészségügyi szolgálati lakások lehetnek, illetve az önkormányzatok is tulajdonhoz juthatnak, ezzel segítve a helyi bérlakásprogramokat.

forrás: pixabay

A javaslat legfontosabb elemei:

  • Vagy egy összegben, vagy részletekben visszavásárolhatják az eszközkezelőtől volt ingatlanjaikat azok, akik korábban felajánlották azt az államnak.
  • Akár kedvezmény is járhat az ingatlan vételárából annak elhelyezkedése szerint.
  • Aki bérlő szeretne maradni anyagi lehetőségei híján, arra is lesz lehetősége.
  • Aki nem működik együtt, annak emelt összegű bérleti díjat kell fizetnie a jogszabály hatályba lépését követően.
  • Új ingatlanokat már nem fogad be az eszközkezelő.

A megüresedő ingatlanokat először egészségügyi szolgálati lakáscélra kínálják fel, ami pedig erre nem megfelelő, azt árverésre bocsátják. Ami pedig a legvégén megmarad, a területileg illetékes önkormányzathoz kerül, vagyis az országosan jellemző bérlakáshiány enyhítését szolgálják majd ezek a lakások.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top