A konyhánk és a konyhai eszközök tisztán, sterilen tartva sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat és családunkat. De mihez kezdjünk a láthatatlan kórokozókkal? Hogyan tudjuk tökéletesen tisztán tartani a fa vágódeszkát?
Fa vagy műanyag?
A műanyag vágódeszka látszólag tisztább a használatot követően, de ez is csak akkor igaz, ha megfelelően tisztítjuk. Egyes kutatások szerint a fa vágódeszkán a baktériumok száma az idő múlásával jelentősen lecsökken, míg a műanyagon éppen ellenkezőleg, elkezdenek szaporodni.
A fa vágódeszka tehát tökéletesen megfelel higiéniailag, ha használat után rögtön elmossuk meleg vízzel és mosószeres dörzsi szivaccsal. Így az ételfoltokat is hatékonyabban tüntethetjük el. Fontos, hogy a fa vágódeszka szárítására is nagy figyelmet fordítsunk: az alapos mosást követően állítsuk élére, és így szárítsuk meg, elkerülve a penészedést.
Hogyan tüntessük el a foltokat?
Ha már foltos a fa vágódeszkánk, ezektől is van esély megszabadulni: dörzsöljük be a foltot egy fél citrommal, majd szórjunk rá sót, amit hagyjunk rajta 15 percig. Ezután dörzsöljük be a másik fél citrommal, majd öblítsük le vízzel. És a deszka jobb lesz mint, újkorában.
Ha pedig már nagyon régi a deszkánk, hasznosítsuk újra alátétnek vagy tálcának.