Otthon

Akkora a szakemberhiány, hogy másfél év kell egy ajtó beépítésére

Hazahívó kampányt szervez az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Óriási a munkaerőhiány az építőiparban, mivel a jó szakmunkások közül sokan már külföldön dolgoznak. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint legalább 30-35 ezer jól képzett szakember dolgozik jelenleg a határokon túl.

A Népszava egy olyan esetről is beszámolt, amikor végül másfél évbe került egy egyedi ajtó legyártása és beépítése: egyszer a méret nem volt jó, máskor ferdére sikeredett a nyílászáró, megint máskor a festés színe nem stimmelt. A vállalkozó mindezt azzal magyarázta, hogy nincs elég szakmunkás.

Az ÉVOSZ elnöke szerint az is probléma, hogy az építőiparban dolgozók jelentős része képzetlen, és nincs hozzászokva az építőipari rendhez.

Jelenleg a jól működő közepes és nagy építőipari cégek és bizonyos kisvállalkozások már havi nettó 300 ezer forintos bért is kínálnak a szakmunkásoknak, a mérnökök pedig akár 450 ezer forintot is kereshetnek. Mindez azonban csak arra elég, hogy ne menjenek többen külföldre, mint ahányan hazatérnek.

A szakszövetség emiatt még az idén elindítja a jól képzett szakemberek visszatérését elősegítő Hazahívó kampányát.

Kiemelt képünk illusztráció (iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top