Otthon

Harminc gólya fészkel a százéves tölgyfán

Az alsó-szászországi állatkertben álló „gólyatölgy” igazi turistalátványosság, özönlenek a hobbifotósok és madárszakértők, hogy megnézzék. Videó.

Tizenöt gólyapár rakott fészket az alsó-szászországi Nordhorn állatkertjének száz éves tölgyfáján – írja a Norddeutscher Rundfunk híre alapján a Sokszínű Vidék.

Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

A „gólyatölgynek” is nevezett fa igazi turistalátványosság, csapatostul vonzza a hobbifotósokat és a madárszakértőket. Wilfried Jürgens ornitológus szerint Alsó-Szászországban sehol sem fészkel egyetlen fán ennyi gólya. „Öt éve jelentek meg az állatkertben az első gólyák, három éve pedig már a tölgyfán is fészkelt belőlük egy-két pár. Mostanra huszonnégy pár él a park területén, ezek közül tizenöt az öreg tölgyön rakott fészket” – nyilatkozta.

Jürgens szerint sok a visszatérő pár, de újak is érkeztek az idén. Nem véletlenül, hiszen a tölgy ideális fészekrakóhely: mivel magányosan áll, minden oldalról könnyen megközelíthető a levegőből, és nincs sűrűn benőve ágakkal – ami fontos szempont a gólyák számára, hiszen a szárnyuk fesztávolsága akár kétméteres is lehet.

Az állatkert egyik gondozónője hozzátette: azért is költözhettek oda a gólyák, mert a közelben bőségesen találnak táplálékot, és zavartalanul élhetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top