Otthon

Műanyag palackokból épülnek a házak ebben a panamai faluban

A pillepalackokkal történő házszigetelés a legújabb módja az újrahasznosításnak.

Robert Bezau kanadai vállalkozót megrázta, mikor Panama szigetére költözve szembesült a műanyag hulladékok mennyiségével. „Ez a rossz a szigetekben, hogy minden áru komppal érkezik, műanyagba csomagolva. Az árut elhasználjuk, a műanyag viszont marad a szigeten, hiszen a hajó nem viszi vissza…” – meséli a férfi, aki azóta egy új módszert talált ki az újrahasznosításra.

Bezau felismerte, hogy a műanyag palackokból akár egész falvakat is építhetünk, és meg is alapította Plastic Bottle Village-t. Ez elég bizarrul hangzik, de a valóságban sokkal jobban néz ki: miután levakolja a műanyag falú házakat, azok teljesen úgy festenek, mint egy téglaház. Sőt, emellett állítólag annyira jól szigetelnek, hogy még a panamai melegben sem kell klímát használni.

Egy 100 négyzetméteres házhoz nagyjából 14 ezer pillepalackot kell felhasználni, ami azt jelenti, hogy jelentős mennyiségű plasztiktól tudjuk megkímélni a természetet.

boredpanda

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top