Otthon

Magas lehet a csapvíz ólomtartalma a régi budapesti házakban


Számos helyen határérték feletti koncentrációt mértek. A magas ólomtartalom veszélyes lehet a várandósok és a gyerekek egészségére.

A csapvíz ólomtartalmát vizsgálta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), a beérkezett 2700 vízminta csaknem ötödében találtak eltérést, jellemzően a régi épületekben mutatható ki határérték feletti ólomkoncentráció a csapvízben – írta csütörtöki lapszámában a Világgazdaság.

Fotó: Unsplash

A Nyitott laboratórium programban elsősorban az 1945 előtt épült házak lakóitól várják a vízmintákat, az ingyenes vizsgálati lehetőség 2020. március 31-ig tart. Eddig a legtöbb minta Budapestről érkezett, ami nem meglepő, hiszen itt van a legtöbb régi épület.

„A csapvízben lévő ólom fő forrását a vízhálózatban lévő ólomcsövek adják, ugyanakkor az ólomcsövek részleges cseréje sok esetben ront a helyzeten” – figyelmeztetett az NNK. Szakembereik szerint viszont jó hír, hogy a csapvíz kifolyatása jelentősen csökkenti az ólomtartalmat, amely így akár a határérték alá is eshet.

Az ivóvíz ólomtartalma a jogszabályok szerint literenként legfeljebb 10 mikrogramm lehet, ez ugyanis egy nehézfém, amely idegrendszeri problémákat okozhat. A csapvizek ólomtartalma főleg a várandósokra és a kisgyerekekre lehet veszélyes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top