Otthon

Ingyen lakhatnak a diákok egy idősek otthonában, ezt adják cserébe

Mindenki jól jár a szuper holland modellben.

Elképesztően édes kezdeményezés született Hollandiában. Deventerben, egy idősek otthonában, a Humanitasban a közösségi, karitatív munkát vállaló egyetemisták és főiskolások ingyen lakhatnak. A diákok így megspórolják a drága albérleti díjat, cserébe vállalják, hogy havonta 30 órát az idősekkel töltenek. Vagyis, rendszeresen beszélgetnek velük, apróbb bevásárlásokat intéznek nekik, az arra fogékonyakat internetezésre tanítják, megvitatják velük az aktuális közéleti híreket, olykor együtt tévéznek vagy elkísérik őket moziba, orvoshoz, sétálni. A legtöbbször az is elég, ha csak meghallgatják őket.

(Fotó: Humanitas)

Amióta ez a bentlakós, „intergenerational living”-nek, vagyis nemzedékeket átfogó együttélésnek nevezett modell működik, az idősek nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, kevesebb velük a probléma, könnyebben kezelhetők, s az sem ritka, amikor valódi barátság születik egy-egy olyan páros tagjai között, akiket gyakran 60-70 év választ el egymástól. Olyan dinamika jön létre a különböző generációk között, ami minden várakozást felülmúl. Azok a fiatalok, akik beköltöznek az intézménybe, pontosan tudják, mit vállalnak. A lakhatásukért cserébe jó szomszédi viszonyt kell kialakítaniuk az ott élőkkel, és ezt felelősségteljesen, következetesen meg is valósítják.

Ha még több infóra vagy kíváncsi a szuper kezdeményezéssel kapcsolatban, olvass tovább a Zacc Cafeblog posztjában.

(Kiemelt kép: Humanitas)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top