Otthon

Minél kisebb az otthonod, annál boldogabb lehetsz

Pedig mi, akik „normál” méretű otthonokban élünk, alapból azt gondolhatnánk, hogy egy sokszobás, kertes családi villában biztosan kevesebb dolgon kell idegeskedni, és több idő jut a boldogság ápolására, mint egy garzonban. Egy japán filozófiai irányzat viszont pont az ellenkezőjét vallja: a kis lakás nagy pozitív energiákkal tölti fel a benne élőket.

Gyerekként bizonyára sokan játszottak otthon kis barátnőkkel vagy az óvodában babaházzal, amit a gyermeki fantáziának hála, felruháztak mindenféle fényűző kiegészítőkkel. Fantáziavilágunkban hercegnők voltunk egy luxuspalotában, amiből mostanra albérlet vagy hiteltörlesztés lett. Maradtak tehát álmok a gyerekkori elképzelések. Nem úgy Japánban, ahol minden egy kicsit (vagy nagyon) másképp működik.

Nem a méret a lényeg

A japánok szerint nem a lakás vagy otthonunk mérete a lényeg. Sőt! Nagyon sok előnye lehet annak, ha kis lakásban élünk, annak ellenére, hogy hajlamosak vagyunk ezt alulértékelni. Kezdjük el összeszedni a kis lakás előnyeit!

Pénzügyiegy kis lakás természetesen sokkal kevesebb költséggel jár, mint egy többszintes villa. A rezsi, a fenntartás mind-mind jóval költségkímélőbb, mint egy nagy kerttel, sok szobával megáldott családi házé. Az így megspórolt pénzt költhetjük valami egészen másra: hobbira, utazásra, élményekre.

Takarítás – kisebb lakást könnyebb rendben és tisztán tartani. Így a kisebb otthon most megint pénz- és időmegtakarítást is jelenthet.

Egyszerűbb az élet

A kis lakás kevés rakodóhellyel megtanít bennünket az egyszerű és racionalizált élet szépségeire. A felesleges dolgoktól való megszabadulásra. A tárgyak felesleges halmozása ugyanis nagyon káros. A „seihin” japán kifejezés a méltóságteljes szerénységet hirdeti: annál több belső értéket tudunk felhalmozni, minél kevesebb tárgyunk van otthonunkban.
Minél kisebb a kanapé a nappaliban, annál közelebb tudunk ülni a szeretteinkhez. Egy kicsi étkezőasztal mellett lehetőségünk van a másik szemébe nézni vacsora vagy beszélgetés közben. Ha kisebb otthont választunk tehát, annyit jelent: lemondunk a felesleges dolgokról, és a lényegesekre koncentrálunk. Minél kevesebb tárgy vesz bennünket körül, annál kevesebb időt szánunk például az aktuális tányérkészlet kiválasztására, és több időnk jut egymásra vagy olvasásra, aktív pihenésre.

Természetesen nehéz ezt az életfilozófiát átültetni az itthoni gyakorlatba, de a lényeget így is leszűrhetjük: nem az a fontos, hogy hol és mekkora lakásban élünk, hanem az, hogy kivel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top