Otthon

A Szeged melletti fertőzött iszaptól szabadulnának a lakók

De nem kizárt, hogy mellettük temetik el. A lakók most aláírásokat gyűjtenek, hogy másképpen legyen. Évtizedes problémára kellene már pontot tenni.

A HVG cikke szerint alig várták a szegedi Gyálaréten, hogy megszabaduljanak a fertőzéseket is okozó Dög-Tiszának nevezett holtágtól, most attól tartanak, hogy az esetlegesen veszélyes szennyeződéseket is tartalmazó iszapot a lakóházaik közelében fogják elhelyezni. Egyelőre folynak a mérések.

A lap szerint évtizedeken keresztül a Szeged-Gyálarét holtágába folyt az alföldi város és élelmiszer-feldolgozók szennyvize is, a helyiek szerint a régi termelőszövetkezet egy galvánüzemet is működtetett a holtág partján. Megjegyzik, a szennyező forrásokat mára szinte kivétel nélkül megszüntették, jelenleg egy mezőgazdasági üzem használt termálvize csurog a teljesen kipusztult élővilágú mederbe. Az időnként vörös színű holtág, főként a nagy forróság idején, kibírhatatlan bűzt áraszt – az utóbbi hetekben pedig erős kánikula pusztít az országban.

A büdösnél viszont neccesebb kérdés, hogy a szúnyogok paradicsomában fészkelő rovarok terjesztik a szívférgességet okozó vírust, ami leginkább a kutyákra jelentett kimutathatóan veszélyt, és előfordult, hogy elpusztultak a vírussal fertőzött ebek. A HVG megjegyzi, hogy évtizedeken át napirenden volt a holtág rehabilitációja, több felmérés is készült, de előrelépés soha nem történt. Pár évvel ezelőtt jelentette be a választókörzet fideszes képviselője, B. Nagy László, hogy elkezdődhet a rehabilitáció, mivel kétmilliárd forint körüli összeget nyertek uniós forrásokból. Aztán az első lendület után egy csendes időszak következett, a helyiek nem tapasztalták, hogy haladna a projekt. Majd tavaly novemberben egy lakossági fórumot hívtak össze, ezen részt vettek a helyi politikusok, a vízügyi igazgatóság vezetője is, ahol közölték a lakókkal, hogy mivel a projekt előkészítése során kiderült, sokkal nagyobb a baj, mint sejtették, ezért a vízügyinek indult projektet átsorolták, így az már a kármentesítés címén kétszer annyi pénzt kap, mint amennyit arra korábban terveztek elkölteni. Így most négy és fél milliárd forintot tudnak a rehabilitációra felhasználni. Azóta eltelt fél év, de látható nyoma nincs a munkáknak. A helyiek úgy tudják, hogy a lakóházaik közelében tervezik a Dög-Tiszából kitermelt iszapot gyűjteni és kezelni, ezért most aláírásokat is gyűjtenek, hogy ne az történjen, hogy az egyik fertőző góctól megszabadulnak, és ugyanazzal a lendülettel kapnak a nyakukba egy másik, veszélyes hulladékot is kezelő komplexumot.

Iszap. Képünk illusztráció / Fotó: Profimedia, Panthermedia

A HVG megkereste az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóságot, ott azt mondták nekik, hogy az iszap vizsgálatai jelenleg is folynak. A mérési eredmények ismeretében fogják majd a technológiát és a kezelés helyszínét kiválasztani. „A területen előkezelés nélkül szennyezett, illetve a vonatkozó jogszabály és a hatóságok által megállapított, határértékeknek nem megfelelő iszap végleges elhelyezésére nem kerül sor” – ígérték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top