Otthon

Új, veszélyes csigafajok garázdálkodnak Magyarországon

A kertekre és az őshonos éticsigákra is veszélyt jelentenek.

Az őshonos éticsigákra és a kiskertekre is veszélyt jelentő, behurcolt csigafajok garázdálkodnak Magyarországon – hívta fel a figyelmet a 24.hu. A Mediterráneumban élő cirádás éticsiga (Cornu aspersum) még a hetvenes években, Tihanyban jelent meg először hazánkban, mára Budapesten is egyre több van belőle. Mellette egy másik invazív faj, a fehérsávos éticsiga (Helix lucorum) is terjedőben van az országban.

Cirádás éticsiga

Cirádás éticsiga (iStock)

Dr. Páll-Gergely Barna biológus, az MTA ATK Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa tavaly a Facebookon azt kérte a budapestiektől, küldjenek fotókat, ha a fenti két csigafaj közül találkoznak valamelyikkel. Mostanra a cirádás éticsigát mintegy 100, míg a fehérsávost nagyjából negyven alkalommal észlelték a fővárosban.

Mind a cirádás, mind pedig a fehérsávos éticsigát hatalmas étvágy jellemzi, így jelentős károkat tudnak okozni a kertekben. Ráadásul a nálunk őshonos óriás éticsigát is képes kiszorítani élőhelyéről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top