Otthon

Így védheted meg a hangyáktól a macska tálját

Egyszerű, de nagyszerű módszert találtunk a macska tálját ellepő hangyák ellen. Nem is tudom, eddig miért nem jutott eszünkbe.

Habár a nyár csodálatos évszak, a lelkünkben maga a szabadság, vannak azért bizonyos hátulütői is, például a rovarok. Közelebbről pedig a hangyák, amik azonnal ott teremnek, amint élelmiszert szimatolnak.

Nincs ez másképp a kutya és a macska ételével sem. Szerencsére a kutya megoldja azzal, hogy öt másodperc alatt behabzsolja a vacsorát, hangya legyen a talpán, amelyik talál még hasznosítható szerves részeket. A macskának viszont egészen mások a szokásai, egész nap szeret falatozni, vagyis mindig kell hogy legyen valami a táljában. Ez pedig a hangyáknak maga a Kánaán.

Éveken keresztül próbálkoztunk mindenféle megoldással, hogyan tartsuk távol a hangyákat a macska táljától. Pörkölt, a macska ugyanis nyáron kint lakik a kertben, a lakásba be sem teheti a lábát az állandó vedlés miatt,

a táljában illatozó finom falatok pedig egyenesen úgy hatnak a hangyákra, mintha sorakozót fújnának nekik: vályúhoz!

A hangyariasztó és -ölő vegyszerek nyilván nem jöhetnek szóba az étel mellett, az állandó takarítás… hát van nekem jobb dolgom is. A félóránkénti etetés sem jött be, a hangyák mindig motiváltabbak, és inkább résen voltak, mint én. A probléma odáig fajult, hogy elkezdtem róla beszélni az ismerőseimmel, és nem hiába. Egyikük egy laza vállrándítással, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, a maga csendes hangján kibökte: állítsd vízbe a tálat!

A tál alatt víz egy másik tálban, hangyák meg sehol (Fotó: Belső Olga)

Ez az ismerősöm ugyanis hónapokat töltött Délkelet-Ázsiában, ahol aztán tényleg mindenféle ízeltlábú van, amit csak el tudunk képzelni, meg még azon is túl. Így, megelőző csapásként, az ágyak lábát rendszerint vízzel töltött konzervdobozba állították, hogy ne tudjanak felmászni a különböző, innen nézve tényleg borzalmasnak tűnő fajok.

Kipróbáltam, működik. A macska tálját beletettük egy virágláda aljába, és megtöltöttük félig vízzel, így egy kvázi várárkot képeztünk a macska étele körül. A hangya nem tud, de legalábbis biztosan nem szeret úszni, ezt a problémát tehát ki is pipálhatjuk, megoldottuk.

A legyek ellen persze ez sem jelent megoldást, de ígérem, szólok, ha a légi támadás ugyanilyen pofonegyszerű, de tuti biztos ellenszerét is megtaláltam.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top