Otthon

Új, veszélyes kullancsfaj telepedhet meg Magyarországon

A krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja az Afrikából származó kullancsfaj.

Magyarországon a kullancsok 20-30 faja őshonos, ezek közül öt faj tekinti az embert is potenciális prédának, laikusként velük kerülhetünk kapcsolatba. Ezek közül kiemelt jelentősége egy fajnak, a leggyakoribbnak van, ez a közönséges kullancs – tudta meg a 24.hu dr. Földvári Gábor parazitológustól, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársától.

A vonuló madarak ugyanakkor bármilyen idegenhonos kullancsot behurcolhatnak az országba, és mivel a telek egyre enyhébbek, ezek a trópusi, szubtrópusi kullancsfajok is képesek túlélni nálunk, persze a kórokozóikkal együtt. Az egyik legveszélyesebb faj ezek közül az Afrikából származó Hyalomma marginatum,  mely a krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. Utóbbi egy belső vérzésekkel, magas lázzal járó betegség, jelentős halálozási aránnyal.

Hyalomma marginatum (Forrás: Wikipedia)

A kullancs felnőtt egyedeit már hazánkban, a szomszédos országokban, sőt Németország északi részén is megtalálták.

A szakember szerint tehát reális a veszélye, hogy idővel a Hyalomma marginatum és vele együtt a krími-kongói véres láz kórokozója is megtelepedjen Magyarországon.

(A nyitókép illusztráció! Forrás: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top