Otthon

Csodafákkal van tele a somogyi Nagyberény

A mínusz 25 és a plusz 52 fokot is jól állják a smaragdfák.

Karbonklíma-ültetvényt avattak Nagyberényben, ahol egyhektárnyi területen nevelnek smaragdfát. A fa egyik fontos jellemzője, hogy más zöld növényekhez képest közel tízszeres a szén-dioxid-megkötő képessége – írja a sonline.hu.

A smaragdfa nemcsak a szén-dioxidot szűri ki a levegőből, de legalább 27-féle felhasználási lehetőséget rejt. Kiváló biomassza-alapanyag, a levelei proteinben gazdag takarmányként hasznosíthatók az állattenyésztésben, sőt a tápanyagdús levelek a gasztronómiában is megtalálhatják a helyüket.

A smaragdfa egy hónapon keresztül virágzik, a vaníliaillatú virágok pedig vonzzák a méheket, így méhlegelőként is hasznos. A szinte nyílegyenes törzsű fasorok közé konyhakerti növényeket is lehet ültetni. A növény a sok egyéb hasznosítási lehetőség mellett nagyon jó bútoralapanyagnak számít, a fája hordónak is alkalmas, nem beszélve a fűtőértékéről, ami az akácénak kétszerese.

 

Sőt, a smaragdfa ökofa, amelyet a telepítést követő második, harmadik évtől locsolni sem kell, így önfenntartóvá válik.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top